Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία προετοιμάζεται για μακρύ πόλεμο

0
52

«Το Κρεμλίνο… επιδιώκει να μετατρέψει τη σύγκρουση σε παρατεταμένη ένοπλη αντιπαράθεση» σύμφωνα με αξιωματούχους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

 Η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία και εξακολουθεί να θέλει να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ταξίαρχος Ολεκσέι Γκρόμοφ είπε σε στρατιωτική ενημέρωση ότι αν και δεν περίμενε ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει επίθεση από τη Λευκορωσία, η Ρωσία εκπαιδεύει νέα στρατεύματα στο έδαφος της γειτονικής της χώρας και είχε μεταφέρει στρατιωτικά αεροσκάφη εκεί.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, στην ίδια ενημέρωση, προειδοποίησε να μην επιτραπεί η εμφάνιση εφησυχασμού μετά τις πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες.

«Το Κρεμλίνο… επιδιώκει να μετατρέψει τη σύγκρουση σε παρατεταμένη ένοπλη αντιπαράθεση», είπε ο Γκρόμοφ.

H Μαλιάρ πρόσθεσε: «Εμείς και ο κόσμος δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, γιατί ο απώτερος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να κατακτήσει όλη την Ουκρανία και μετά μπορεί να προχωρήσει».

Ο Γκρόμοφ δεν είπε ποιος μπορεί να είναι ο στόχος της Ρωσίας για την παράταση του ήδη σχεδόν 10 μηνών πολέμου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν το Κρεμλίνο ως απελπισμένο να αντιστρέψει τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες – που περιελάμβαναν μια υποχώρηση από τη νότια πόλη Χερσώνα μετά από μήνες κατοχής – και να εξασφαλίσουν νίκες για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στoν ρωσικό λαό.

Το Κρεμλίνο ποτέ δεν όρισε πλήρως τους στόχους της εισβολής του στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία, όπως είπε, αποσκοπούσε εν μέρει στην προστασία των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εξακολουθούσε να διασφαλίζει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που έχει δηλώσει δικά της, αλλά φάνηκε να εγκαταλείπει την κατάληψη άλλων περιοχών στα δυτικά και βορειοανατολικά που έχει ανακαταλάβει η Ουκρανία.

Το στρατιωτικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι η Μόσχα επικεντρώνεται σήμερα στις ανατολικές πόλεις Bakhmut και Avdiivka, αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν καθημερινά τη Χερσώνα και προσπαθούν να αποκτήσουν ισχυρότερη βάση στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια.

«Καταλαβαίνουν ότι αν δεν επεκτείνουν το μέτωπο τώρα, τότε αυτός ο χειμώνας θα είναι καταστροφή για αυτούς», δήλωσε ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, η οποία επίσης επιτίθεται στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός για τα Χριστούγεννα. Ο Γκρόμοφ απέρριψε επίσης την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός κατά την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

«Θα υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός μόνο όταν δεν μείνει ούτε ένας κατακτητής στη γη μας», είπε.

Ο Γκρόμοφ είπε ότι η Ρωσία από τα μέσα Οκτωβρίου ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λευκορωσία, όπου εκπαιδεύει νέες μονάδες και αποκαθιστά τη μαχητική ικανότητα των παλαιών μονάδων και έχει αναδιατάξει στρατιωτικά αεροσκάφη στο έδαφος του συμμάχου της.

“Αυτό καταρχάς δείχνει ότι ο εχθρός αναπτύσσει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Ουκρανίας”, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία “παραμένει χαμηλή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr