Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού

0
45

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που θέλει τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να ταξιδεύουν ελεύθερα χαιρέτισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί», είπε σε συνέντευξή της που μεταδίδει το euroactiv.

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε.

«Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόταν στην επιστολή που της απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με την οποία καλούσε για χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί», σημειώνει το euractiv και τονίζει ότι «αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να καταστήσει το εμβόλιο υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια, σημείωσε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα».

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ίδια συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε επίσης την από κοινού αγορά εμβολίων από την ΕΕ απαντώντας σε επικρίσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία όπου έχουν αυξηθεί τα παράπονα σχετικά με την ταχύτητα της ΕΕ στη διάθεση νέας θεραπείας κατά του ιού. «Ήταν και είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονιστεί σε αυτό. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech-Pfizer και Moderna θα έχουν παραδοθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Με αυτά τα δύο εμβόλια και με πρόσβαση σε αυτά τα δύο εμβόλια, έχουμε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουμε το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η Επιτροπή διανέμει τώρα τα εμβόλια γρήγορα και μαζικά και αυτό ενισχύει την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα επιταχυνθεί, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του ιού», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr