Π.Ο.Υ. για Τραμπ: «Τη λύπη του εξέφρασε» ο οργανισμός για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου

0
63

Π.Ο.Υ. για Τραμπ: «Τη λύπη του εξέφρασε» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, τον οποίο κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Λυπούμαστε για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού από τις παγκόσμιες αρχές υγείας θα εξεταστεί «εν ευθέτω χρόνω», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

«Εν ευθέτω χρόνω, οι επιδόσεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ. και από ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ευθύνης», διευκρίνισε τονίζοντας ότι «αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που ακολουθούν τα κράτη μέλη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στη Γενεύη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι η  υπηρεσία του ΟΗΕ, που ασχολείται με πολλαπλές καταστάσεις υγειονομικών κρίσεων και συγκρούσεις στον κόσμο, «αρχίζει να εξετάζει τον αντίκτυπο» της αμερικανικής απόφασης. «Ο ΠΟΥ θα εργαστεί μαζί με τους εταίρους του για να καλύψει κάθε οικονομικό έλλειμμα (…) και να διασφαλίσει ότι το έργο μας θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δίνουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήταν «ένας γενναιόδωρος φίλος του ΠΟΥ από παλιά και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αναστολή της αμερικανικής συνεισφοράς στον ΠΟΥ, που τον κατηγορεί ότι διέπραξε πολλά «λάθη» σε σχέση με τον κορωνοϊό. «Σήμερα διατάζω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ διεξάγεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακοδιαχείριση και την απόκρυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού«, δήλωσε ο Τραμπ επικαλούμενος μια «πολύ εμπεριστατωμένη» μελέτη που μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.

Ο  Τραμπ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις επικρίσεις του ΠΟΥ κατά της απόφασής του, στα τέλη Ιανουαρίου, να απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδιωτών από την Κίνα.

Στη Γενεύη, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. διαβεβαίωνε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν η ώρα να αρχίσει η διενέργεια έρευνας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι ενέργειες του οργανισμού» θα εξεταστούν αργότερα, θεωρώντας «παράξενο ο ΠΟΥ να πρέπει να υπεραμύνεται σε αυτή τη φάση».

Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει γρήγορα στις αρχές Ιανουαρίου για την ύπαρξη εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην Κίνα, και τόνισε ότι υπάρχουν «εκατομμύρια κρούσματα άτυπης πνευμονίας κάθε χρόνο στον κόσμο» χωρίς ωστόσο αυτά να μετατρέπονται σε μια τέτοια υγειονομική κρίση, όπως αυτή της Covid-19. «Είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι ένα τέτοιο σύνολο κρουσμάτων είχε εντοπιστεί στην Ουχάν», δήλωσε ο Ράιαν.

Πηγή: Pagenews.gr