Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Ο κορωνοϊός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο»

0
233

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα στα τέλη του 2019 και δεν πρόκειται για έναν ιό που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να καθορίσει αν ο SARS- CoV-2 προήλθε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από τα ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού», δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Είναι πιθανό, ενδεχόμενο ο ιός να προέρχεται από τα ζώα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Κίνα διαβεβαίωσε σήμερα πως ήταν διαφανής στη μάχη της εναντίον του κορωνοϊού, την επομένη μιας έκκλησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, προς το Πεκίνο να ρίξει φως στην προέλευση της πανδημίας. «Η Κίνα ενισχύει πάντα τη διεθνή συνεργασία στην επιδημιολογική πρόληψη με τρόπο ανοικτό, διαφανή και υπεύθυνο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε χθες, Δευτέρα, την κινεζική κυβέρνηση να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαφανής όσον αφορά «τη γένεση» του νέου κορωνοϊού. Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις αυτές, ο Γκενγκ δήλωσε πως η χώρα του και η Γερμανία διατηρούν «στενή επικοινωνία» για την από κοινού καταπολέμηση της πανδημίας. Το κινεζικό εργαστήριο, που κατηγορήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανή πηγή του νέου κορονοϊού, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ευθύνη στην πανδημία της Covid-19.

Η Κίνα απέρριψε επίσης χθες, Δευτέρα, αίτημα της Αυστραλίας να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, ο νέος κορωνοϊός πιθανόν μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο, που πιθανόν προήλθε από αγορά της Ουχάν όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα. Όμως η παρουσία σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν τροφοδοτεί εικασίες ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε απ’ αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις.

Πηγή: Pagenews.gr