Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ξεκίνησε η λειτουργία ιδρύματος για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων ς

0
69

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Με την Ουάσινγκτον να απειλεί για διακοπή χρηματοδότησης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε τη λειτουργία ιδρύματος για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων από πολίτες σε όλο τον κόσμο. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανέφερε ωστόσο πως δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτό το ίδρυμα, εξηγώντας ότι ο Οργανισμός εργάζεται σε αυτό το σχέδιο από το 2018.

Το σχέδιο «δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσφατα προβλήματα χρηματοδότησης», είπε στην καθημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Σημειώνεται, πως στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί τώρα να παγώσει επ ‘αόριστον την αμερικανική οικονομική συνεισφορά, κατηγορώντας την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ότι αγνόησε τις αναφορές της Ταϊβάν για την εμφάνιση του ιού και πως είναι πολύ επιεικής με τις κινεζικές αρχές στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19. Ο Τέντρος εξήγησε ότι ο νέος φορέας – που ονομάστηκε «Ίδρυμα ΠΟΥ» – θα καταστήσει δυνατή τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον Οργανισμό όσον αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υγείας.

«Περισσότερο από το 80% είναι εθελοντικές συνεισφορές»

«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές είναι το γεγονός ότι λιγότερο από το 20% του προϋπολογισμού μας προέρχεται από ευέλικτες συνεισφορές των κρατών μελών, ενώ περισσότερο από το 80% είναι εθελοντικές συνεισφορές, οι οποίες γενικά διατίθενται σε συγκεκριμένα προγράμματα», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Επομένως, ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να μην λαμβάνουν χρηματοδότηση αν τα κράτη δεν θέλουν ο Οργανισμός να επενδύσει σε αυτά.

Ακόμη και πριν από τις αμερικανικές ανακοινώσεις, ο ΠΟΥ είχε επιταχύνει τις προσπάθειες προσέλκυσης άλλων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκινώντας στα μέσα Μαρτίου ένα ταμείο αλληλεγγύης που έκτοτε προσέλκυσε σχεδόν 196 εκατομμύρια ευρώ. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το νέο ίδρυμα, χωριστή νομική οντότητα από τον Οργανισμό του ΟΗΕ, θα δεχτεί «συνεισφορές από το ευρύ κοινό, σημαντικούς ιδιωτικούς δωρητές, επιχειρηματικούς εταίρους και έμπιστους εταίρους». «Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για τον ΠΟΥ», κατέληξε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Πηγή: Pagenews.gr