Παναγιωτόπουλος: “Συμφέρον της χώρας η συμμετοχή στο Κέντρο Ναυτικής Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης”

0
20

Στο συμφέρον της χώρας, από τη συμμετοχή στο Κέντρο Ναυτικής Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στο συμφέρον της χώρας, από τη συμμετοχή στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τοποθετούμενος επί σχετικών μνημονίων κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας, τα οποία ετέθησαν προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.

Απευθυνόμενος στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται τα σχετικά νομοσχέδια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας είναι επωφελής και ουσιώδης, διότι τα θέματα της θαλάσσιας ασφάλειας έχουν να κάνουν με τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ επισήμανε ότι η συμμετοχή προσωπικού της χώρας μας, θα συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των διαδραματιζομένων στο Κέντρο.

«Δεν υπάρχει λογική να είμαστε έξω από αυτές τις δομές» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Υπάρχει άμεσο συμφέρον να είμαστε μέσα», όπως επέλεξε και η Τουρκία να μετάσχει στον Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Κρήτη, είπε ο υπουργός.

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει με δύο στελέχη της, εκ των οποίων το ένα θα είναι ο υποδιοικητής του Κέντρου της Κωνσταντινούπολης.

Όσο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία αυτό το διάστημα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν ήταν ρόδινες ούτε προ δύο μηνών, όταν εισηγηθήκαμε το Κέντρο στην Κρήτη, με τη συμμετοχή Τούρκου αξιωματούχου. Σημείωσε μάλιστα, ότι εάν ισχύει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις άλλαξαν λίγο τον τρόπο με τον οποίο πολλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βλέπουν τη θέση της Τουρκίας, αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να συνηγορήσει υπέρ της σύναψης και της προώθησης της συμφωνίας στη Βουλή: «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Διότι, αυτή την εποχή, οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουνε να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών συστημάτων, των πυραύλων S-400 ή όχι, είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν.

Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας, θα ζητάμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο, στοιχεία της συμπεριφοράς της: λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως η παραβίαση του εναέριου χώρου μας, οι υπερπτήσεις, που, αυτό το διάστημα, ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητάμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η γενικότερη εικόνα»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr