Πανδημία κόμματα: Ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την κατάσταση του ΕΣΥ

0
28

Η κατάσταση με την πανδημία στην χώρα είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια συναίνεσης στενεύουν μεταξύ των κομμάτων. Η αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το αφήγημα της κυβέρνησης, έτσι όπως αποτυπώθηκε σήμερα καθαρά στην συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τις εθελόντριες νοσοκόμες.

«Δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη το οποίο να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς» είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και εξαιρετικά οργανωμένες χώρες αναγκάζονται να ζητήσουν τη μεταφορά ασθενών εκτός συνόρων, όπως η Ελβετία η οποία στέλνει ασθενείς στη Γαλλία «γιατί δεν αντέχει πια η Ελβετία να τους περιθάλψει».

«Άρα είναι σημαντικό να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο έχουμε να δούμε από το 1919», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη σημείωσε:

«Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας».

Πάντως με αιχμή την πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές βολές της αντιπολίτευσης, οι οποίες ουσιαστικά είχαν καταγραφεί ευθύς εξαρχής της ανακοίνωσης του δεύτερου lockdown, το οποίο και χρέωσαν αποκλειστικά στην κυβέρνηση ως «ομολογία αποτυχίας» της, όπως αναφέρει το in.gr.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητή υποτίμηση του δεύτερου κύματος

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ για τη «συνειδητή υποτίμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», λέγοντας μάλιστα ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές και αυτό το βλέπει και το βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πλέον».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά προβαίνει σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές γιατί ξεκάθαρα δεν πιστεύει στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που θα προσληφθούν θα είναι οι πρώτοι που θα δώσουν αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ που προωθεί η ΝΔ».

Αχτσιόγλου: Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα σε φόρους το 2021

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία τόνισε ότι «κατακλύζεται από μηδενικά» σε ότι αφορά τις αναγκαίες δαπάνες που απαιτούνται για την ενίσχυση σε εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ, εποχικούς και εργαζόμενους στον τουρισμό, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μακροχρόνια ανέργους, πολιτισμό, αγρότες, μισθωτούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις –ακόμα και για τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Μάλιστα η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα σε φόρους το 2021» και σημείωσε ότι «έχουν καταρρεύσει ένα προς ένα όλα όσα ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Σταϊκούρας) έλεγε και εκτιμούσε για την οικονομία από τον Μάρτιο μέχρι και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού πριν λίγες εβδομάδες».

Χαρακτηριστικές είναι και οι σημερινές τοποθετήσεις του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «τεράστες ευθύνες» που φτάσαμε τόσο γρήγορα και με τόση ένταση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να δίνει μηνύματα χαλαρότητας» για το «πότε θα λήξει το lockdown». «Τους έχει ξεφύγει η πανδημία» σημείωσε, κάνοντας λόγο για καταστροφικό το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. «Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση που φθάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προτείνω στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς. Τα ‘’lockdown φυσαρμόνικα’’ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία» προειδοποίησε.

Είναι δε ακόμα πιο χαρακτηριστική η αποστροφή της κας Γεννηματά πως «είναι ώρα μάχης. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αγνοήσουν τις παλινωδίες της Κυβέρνησης, να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους δικούς τους ανθρώπους».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δίνει πανωπροίκια στους κλινικάρχες

«Εξαρχής θα έπρεπε να υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης ενιαίος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα με επίταξη χωρίς την παραμικρή αποζημίωση», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Είναι πρόκληση την ώρα που ο λαός καλείται να κάνει εκ νέου θυσίες, η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους κλινικάρχες και να τους δίνει τελικά πανωπροίκια» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε θέσει το ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, της πρόσληψης μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «εφάρμοσε ως λάστιχο τα πρωτόκολλα υγείας στον τουρισμό, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που της έδωσε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του και άφησε αθωράκιστη τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε επίσης, ότι «στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 500 εκατομμύρια ευρώ κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας».

Για το Πολυτεχνείο

Όσον αφορά τις συμβολικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, επισήμανε ότι «είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα εκ μέρους των διαδηλωτών και δεν υπήρχε κανένας λόγος να χτυπήσει η αστυνομία κατ’ εντολή της κυβέρνησης». Σημείωσε, ιδιαίτερα, ότι η αστυνομία εξαπέλυσε το δεύτερο κύμα βίας όταν αποχωρούσαν οι συγκεντρωμένοι και τότε έγιναν και οι μαζικότερες συλλήψεις».

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση αποτελεί δημόσιο κίνδυνο

Η κυβέρνηση «ήθελε αυτό το διάστημα, να ανασταλούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, την ώρα που η ίδια δεν αναστέλλει την αντιλαϊκή της πολιτική» τόνισε.

Για κυβερνητική αναλγησία και ανικανότητα που αποτελούν «νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο» έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη ότι οι επικουρικοί συνάδελφοί τους είναι απλήρωτοι το τελευταίο δίμηνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr