Πάνος Σκουρλέτης: Οι καιροί απαιτούν νέες στρατηγικές για την οικονομία και την κοινωνία

0
56

Πάνος Σκουρλέτης: «Οι καιροί απαιτούν όχι πολιτική μέσων όρων αλλά νέες στρατηγικές επιλογές για την οικονομία και την οργάνωση της κοινωνίας σε όλα τα πεδία», δηλώνει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kontra News.

Σημειώνει ότι η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά εν γένει και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά από όλους, «πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα των στρατηγικών που θα ακολουθηθούν από εδώ και εμπρός». Προσθέτει ότι «ο νεοφιλελευθερισμός πρέπει να εγκαταλειφθεί τάχιστα» και τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εχθρικές για αυτόν συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο της ενημέρωσης, κατορθώνει να διευρύνει το ακροατήριο του χτίζοντας νέες γέφυρες επικοινωνίας αλλά και αξιοπιστία».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει πως «αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση θα έχουμε μια νέα μεγάλη περίοδο γενικευμένης φτώχειας και εκτίναξης της ανεργίας». Αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σχολιάζει ότι «εύλογα γεννιέται το ερώτημα μήπως η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα όσα πρόκειται να κάνει στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας και θέλει τώρα, που κυριαρχεί ο φόβος της πανδημίας και η ανασφάλεια, να κρυφτεί μέσα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». «Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πολιτικό, οικονομικό αλλά και ηθικό», «έχασαν την ψυχραιμία τους και δεν απάντησαν συγκεκριμένα στα ερωτήματα που τους τέθηκαν», αναφέρει για το ζήτημα των voucher τηλεκατάρτισης.

Υπενθυμίζεται πως ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, σημειώνει ότι «πλησιάζει, εξάλλου, η ώρα που θα πρέπει να απαντήσει στη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή» και πως η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει ότι «τα μεγάλα έργα του «ΦιλόΔημου» δεν είχαν ανάγκη να τα «σώσει» ο κ. Θεοδωρικάκος για να τα παρουσιάσει ως δικά του έργα».

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης αναφέρεται σε «μερικά παραδείγματα για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μερικά από τα μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν στον Πρωθυπουργό χθες ως «διασωθέντα» από τον κ. Θεοδωρικάκο»:

 • Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου (Κρήτη): Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
 • Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) οικισμού Ερέτριας, 13.672.240,53 ευρώ. Δημοπρατημένο.
 • Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων σε περιοχές Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής, 12.400.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
 • Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων, 12.050.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
 • Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
 • Έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
 • Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, 9.419.130,74 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
 • Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου ‘Αξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
 • Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού και σύνδεσή τους με την υφιστάμενη ΕΕΛ Λεχαινών, 6.233.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
 • Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής, 5.650.245,64 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
 • Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Σιάτιστας Ν. Κοζάνης, 5.454.389,14 ευρώ. Δημοπρατημένο».

Πηγή: Pagenews.gr