ΠΑΟΚ γενέθλια: Ο «δικέφαλος του βορά» έγινε 94 ετών

0
42

ΠΑΟΚ γενέθλια: Ο ΠΑΟΚ αποτελεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελλάδα με διακρίσεις και λαό από πίσω του. Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου του 1925. Ωστόσο στο καταστατικό της ομάδας η γενέθλια ημερομηνία ορίζεται η 12η Απριλίου. Το πρωτόκολλο ίδρυσης του συλλόγου, υπογράφηκε στις 30 Μαρτίου του 1926 στη Λέσχη Κωνσταντινοπουλιτών. Στις 5 Απριλίου ακολούθησε η πρώτη Γενική Συνέλευση.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει γίνει γνωστός σαν «δικέφαλος του βορά», αλλά δεν είχε πάντα το ίδιο έμβλημα. Αρχικά χρησιμοποιούσε το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος. Μάλιστα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει βάλει το παλιό έμβλημα σε κάποιες εμφανίσεις του συλλόγου τα τελευταία χρόνια.

Η αλλαγή εμβλήματος

Το 1929, ο ΠΑΟΚ αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο “Δικέφαλος” κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση να απορροφήσει ο ΠΑΟΚ τα τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, κάτι που έγινε στις 20 Μαρτίου 1929. Τότε με πρωτοβουλία του πρόεδρου του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρού Καραμαούνα, ο ΠΑΟΚ απορρόφησε τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, της οποίας αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν ανενεργό από το 1927.

Πηγή: Pagenews.gr