Παπαευαγγέλου: Η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα εμβόλια

0
301

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το σχέδιο της Επιτροπής για την μη έξαρση της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι σήμερα τα κρούσματα ανήλθαν στα 791 εκ των οποίων τα  400 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 84 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που σχεδιάζει υποομάδα της επιτροπής ειδικών για τον κορωνοϊό και τα οποία θα εισηγηθεί ώστε η χώρα να επιτύχει την πρόληψη μιας έξαρσης της πανδημίας το καλοκαίρι. Η λοιμωξιολόγος σχολίασε πως επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα ώστε να περιοριστεί τυχόν διάδοση από την εσωτερική μετακίνηση πολιτών το καλοκαίρι, αλλά και την είσοδο τουριστών.

Ανάμεσά τους, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
  • Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με τη συμπλήρωση του σχετικού PLF, αλλά και την υποχρέωση αρνητικού τεστ.
  • Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στο αεροδρόμιο, που θα χρησιμοποιεί αλγόριθμο, ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.
  • Επίσης, η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να γίνονται αποδεκτά εμβόλια που δεν χορηγούνται στην ΕΕ και τη χώρα μας. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).
  • Τέλος, σημείωσε πως φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, για την οποία θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σαφής η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας είναι σαφής, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που σημείωσε πως ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ φτάσαμε στην εικόνα που είχαμε στις αρχές του έτους, πριν δηλαδή το τρίτο κύμα.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η εικόνα σήμερα είναι ακόμη πιο καλή, καθώς τα μισά από τα κρούσματα έχουν διαγνωστεί μέσω self test και αφορούν σε ασυμπτωματικά άτομα. Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση στα νέα κρούσματα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 40.000 τεστ την ημέρα, με τον δείκτη θετικότητας να παραμένει χαμηλός, στο 2,3%. Παράλληλα, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω self test παρέμεινε χαμηλό, στο 0.12% σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Μέτρια η κυκλοφορία του ιού στη χώρα, σύμφωνα με το ECDC

Σύμφωνα με το ECDC, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού. Παρ’ όλα αυτά, 9.500 περίπου συμπολίτες μας νοσούν, αποτελούν δηλαδή ενεργά κρούσματα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε όμως πως ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα βρίσκονται στο Επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου.

Παράλληλα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας. Υπολογίζονται σε 1.600 περίπου ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται σε 128 ασθενείς.

Σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων κυμαίνεται μεταξύ 65 και 67 έτη, όπως είπε η λοιμωξιολόγος, ενώ 28 κατά μέσο όρο είναι οι θάνατοι ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, σημαντική αναμένεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ τις προσεχείς εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ίσως να είναι μικρότερος και από τους 200, πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, το 92% όσων νόσησαν βαριά και το 98% όσων χάθηκαν μεταξύ των κρουσμάτων άνω των 62 ετών αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, είπε η Β. Παπαευαγγέλου. «Η πανδημία δεν έχει λήξει και όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας είναι απαραίτητο ο καθένας από εμάς να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί», συνέχισε η λοιμωξιολόγος.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ECDC για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, σε περίπτωση που αρθούν όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Όπως είπε, αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, το αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να είναι δραματικό. Τα δεδομένα τονίζουν πως η πανδημία δεν έχει λήξει και ότι η βελτίωση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

Αν και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πηγαίνει καλά και ο αριθμός των εμβολιασμένων αυξάνεται κάθε μέρα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr