Παπαευαγγέλου: Νέοι τα περισσότερα στα κρούσματα

0
147

Παπαευαγγέλου: Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα.

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μίλησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Βελτιωμένοι είναι όλοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία όμως τόνισε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί και πλέον οι νέοι είναι εκείνοι που μολύνονται περισσότερο από τον κοροναϊό.

Κρούσματα σήμερα 03/06

«Η διάμεση ηλικία μειώθηκε σημαντικά στα 32 έτη»

«Η βελτίωση της επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σαφής και ευχάριστη. Κατά μέσο όρο έχουμε 400 κρούσματα την ημέρα. Η διάμεση ηλικία μειώθηκε σημαντικά στα 32 έτη λόγω της αυξημένης κινητικότητας που μόλις πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται και ξεκίνησαν τις διακοπές», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου, παραθέτοντας περισσότερα στοιχεία για την πανδημίας.

Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται έχουν μειωθεί καθώς και ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 1.3% Η θετικότητα είναι κάτω από το 1% σε περιοχές που απασχολούν. «Όλοι μας έχουν συνειδητοποιήσει πως τα self test έχουν συμβάλει σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος». Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς.

Απασχολούν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ωστόσο ακόμη απασχολούν περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου υπάρχει και κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά και διασπορά των μεταλλαγμένων στελέχων του ιού. Ο μέρος όρος εισαγωγών μειώθηκε σε 58 ανά ημέρα, ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και η νόσος αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας και όχι μεγαλύτερης.

Αναφορικά με τους θανάτους υπάρχει σημαντική μείωση στην ομάδα των 75 ετών, ωστόσο δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στις ηλικίες των 60 ετών», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου κάνοντας έκκληση για άμεσο εμβολιασμό. «Είναι κρίμα σήμερα έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας να βλέπουμε τους συμπολίτες μας να κινδυνεύουν», πρόσθεσε.

Άρση της μάσκας και εμβολιασμοί

Σχετικά με την άρση της μάσκας από αύριο, η καθηγήτρια τόνισε πως η επιτροπή εξέταζε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, αλλά και τη πορεία του μεταλλαγμένου ιού στην κοινότητα και εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτική διατήρηση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Εισηγηθήκαμε την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός για όλους. Συμπερασματικά η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Όσο όμως ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας δεν μπορούμε να ξεγνοιάσουμε. Ο εμβολιασμός επείγει και θα συμβάλει στην δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας έναντι του μεταλλαγμένου ιού. Στόχος είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε από τον ιό και αυτό θα επιτευχθεί με το να κάνουμε το εμβόλιο και να τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Κρούσματα σήμερα 23/06

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr