Πασκάλ Ντόνιαχου: Ισχυρή η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης αλλά οι δυσκολίες παραμένουν

0
116

Πασκάλ Ντόνιαχου: Την ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης αλλά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη δυσκολίες επεσήμανε ο Πασκάλ Ντόνιαχου, ο πρόεδρος του Eurοgroup, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Την ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης αλλά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη δυσκολίες επεσήμανε ο Πασκάλ Ντόνιαχου, ο πρόεδρος του Eurοgroup, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Στην ατζέντα του Eurogroup βρέθηκε η οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης «Οι προσπάθειες που έγιναν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας ήταν οι κατάλληλες και σε σωστή κλίμακα», είπε ο κ Ντόνιαχου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η οικονομία στην ΕΕ ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας Covid-19, από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επανέλθει η οικονομία σε προ κρίσης επίπεδα. Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, εντός του 2022 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα προ κρίσης, όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Eurogroup συνεδρίαση: Επί τάπητος η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Eurogroup ενώ τέθηκε επί τάπητος η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Στόχος είναι να υπάρξει ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα γίνεται πραγματικά σεβαστό και να επιτρέπει τη μείωση του δημοσίου χρέους των κρατών μελών με πιο αργούς και βιώσιμους ρυθμούς.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι πλέον υπό αξιολόγηση καθώς η πανδημία έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος σε τέτοιο βαθμό που οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν.

Ξεκινά σήμερα το Ecofin

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία του Συμβουλίου για τη διασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας για τους πολυεθνικούς ομίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Υπουργοί θα κληθούν να παράσχουν πολιτική καθοδήγηση σχετικά με το κατά πόσον ο φάκελος αποτελεί προτεραιότητα και σχετικά με την ανάγκη να μεταφερθούν επειγόντως οι συμφωνηθέντες κανόνες για τη διεθνή φορολογία των εταιρειών το συντομότερο δυνατό. Η έκδοση της οδηγίας θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού ολοκληρωθεί η εξέταση της πρότασης από το Συμβούλιο».

Επιπροσθέτως, τα μέλη του Ecofin προβλέπεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πορεία των εργασιών του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση για τον μηχανισμό επαγρύπνησης και την ετήσια επισκόπηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr