Πάτρα βρέφος: Σώθηκε μετά από επιτυχημένο χειρουργείο το 10 μηνών αγγελούδι που κατάπιε καρύδι

0
48

Ο αγώνας όλων των γιατρών να βγάλουν νικητή το 10χρονο Οδυσσέα ήταν συγκλονιστική καθώς εκτός από το καρύδι που είχε καταπιεί το μικρό αγοράκι , είχαν να αντιμετωπίσουν κι άλλα εμπόδια στην συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση του αντικειμένου (καρύδι) μάλιστα απεδείχθη εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού το παιδί μετά την επιτυχημένη χειρουργική αφαίρεση παραμένει δυστυχώς διασωληνωμένο στο νοσοκομείο.

Πως συνέβη το ατύχημα στον μικρό

Ειδικότερα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο μικρός Οδυσσέας, ηλικίας μόλις  10 μηνών, κατάπιε ένα καρύδι, κάποια κομμάτια του οποίου έφραξαν τον πνεύμονά του. Ο Οδυσσέας εισήχθη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου αφαιρέθηκε στο χειρουργείο ένα κομμάτι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση από το ΕΚΑΒ διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, όπου και εισήχθη στη ΜΕΘ του Παίδων.

Κατά την εξέταση που έγινε στο μικρό παιδί, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και ακόμα ένα δεύτερο κομμάτι, σε σημείο σχεδόν αδύνατον να αφαιρεθεί με άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Η ομάδα των γιατρών που ανέλαβαν αυτή την δύσκολη υπόθεση αποφάσισε να σταθεροποιηθεί πρώτα η κατάστασή του και να γίνει βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Η βρογχοσκόπηση έγινε τη προχθές τη Δευτέρα και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένου σώματος που δημιουργούσε τη σοβαρή ατελεκτασία στον σύστοιχο πνεύμονα.

Ο 10 μηνών  Οδυσσέας παρουσίαζε ήδη την  εικόνα συνδρόμου της αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) με σοβαρότατη υποξυγοναιμία. Η θέση του ξένου σώματος στον ανώτερο αριστερό λοβιαίο βρόγχο είναι εξαιρετικά σπάνια σε περιπτώσεις ξένων σωμάτων σε παιδιά, εξηγούν ειδικοί. Εξάλλου η γωνίωση του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου στην μέγιστη θέση, δεν επέτρεπε την χρήση εύκαμπτης λαβίδας για την αφαίρεση του.

Καθώς η μεταφορά του Οδυσσέα στην Αθήνα κρίθηκε από τους ιατρούς εξαιρετικά επικίνδυνη, χθες τη Τρίτη έγινε νέα προσπάθεια κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα επεμβατικά τμήματα του Νοσοκομείου (Fogarty, nitinol stone extractor κλπ) και έγινε με επιτυχία η αφαίρεση του ξένου σώματος. Σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση των γιατρών, ο μικρός Οδυσσέας είναι πλέον εκτός κινδύνου, αλλά διασωληνωμένος σε σταθερή κατάσταση σε αναπνευστήρα και είναι ζήτημα μερικών ημερών να γίνει με ασφάλεια η αποσωλήνωσή του.

Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχοντας από την πρώτη στιγμή διαρκή ενημέρωση για την περιπέτεια του Οδυσσέα, συνεχάρη τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, το προσωπικό του Νοσοκομείου και την ομάδα του υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο, Εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που έκανε και την επέμβαση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr