Παυλάκης: Πολύ καλοί οι ρυθμοί εμβολιασμού στην Ελλάδα

0
228

Ο Γιώργος Παυλάκης μίλησε σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη μέχρι και το Φθινόπωρο. Να θυμίσουμε ότι είχε πει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο της ύπαρξης του  τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη, είχε μιλήσει σχετικά με το τέλος της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο  ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μίλησε για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο». Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ερευνητής ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά. Θα θελα να το ξορκίσουμε. Φαίνεται όμως, ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες, δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα»

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού – Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, αν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς την ημέρα, θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής και όπως ανέφερε, η Κίνα κάνει 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς.

«Από ένα περιστατικό στη Σιγκαπούρη, έκαναν 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Σιγκαπούρη. «Πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο. Μην γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έρθουν τα πάντα όλα, όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα», προειδοποίησε και έπειτα αναφέρθηκε στον κίνδυνο συνδημίας, δηλαδή τη συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς, κάτι που συνέβη στη Νότια Αφρική όπου σε ορισμένες περιοχές το 25% του ενήλικου πληθυσμού έχει AIDS και κορωνοϊό, πολλοί είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν τον ίο στο σώμα τους για μήνες.

«Μια γυναίκα ήταν μολυσμένη για πάνω από 6μηνο κι έκανε στο σώμα της τεραστία γκάμα στελέχη του ιού που πήρε πολύ χρόνο να γίνουν στον πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες», σημείωσε.

Εμβολιασμοί Ελλάδα

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr