Παύλος Πολάκης ΣΥΡΙΖΑ: Η αύξηση στα φάρμακα την περίοδο 1999-2014 ήταν όσο ένα μνημόνιο

0
73

Παύλος Πολάκης ΣΥΡΙΖΑ: Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, μέσα σε μια 10ετία, εκτινάχθηκε στο 11,1%, και αυτή η αύξηση σε χρήμα αντιπροσώπευε 32,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μνημόνιο, φέρεται να κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Οι αυξήσεις αυτής της τάξης στην Ελλάδα, σημειώνονταν την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες στην Ευρώπη υπήρχαν μειώσεις ή μικροαυξήσεις της τάξεως του 1,2% έως 4% και στις ΗΠΑ σημειώνονταν αυξήσεις 4,1%, πρόσθεσε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατέθετε από τις πέντε το απόγευμα. Η Ν.Δ. είχε ζητήσει να καταθέσει, διότι δημόσιες αναφορές ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.

«Σήμερα, δεν νιώθω ότι είμαι μάρτυρας σε μια σκευωρία που έστησε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά μέλος-κατήγορος μιας επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis», ανέφερε εισαγωγικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει ότι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης συνιστά ομολογία αποτυχίας της Ν.Δ.: «Δεν της βγήκε η πρώτη προανακριτική ότι στήθηκε σκευωρία και γι΄αυτό προχώρησε σε άλλες υποθέσεις και κατηγορίες», είπε και επανέλαβε ότι το «σκάνδαλο είναι υπαρκτό και συνέβαλε στη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε εγκληματικό ότι με πολιτική απόφαση δεν γινόταν διαπραγμάτευση από το Ελληνικό Δημόσιο, που ήταν ένας μεγάλος πελάτης για τις φαρμακευτικές και συνεπώς θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερες τιμές, δεδομένου ότι το δημόσιο δαπανούσε τότε 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις τρεις χώρες αναφοράς, βάσει των οποίων έβγαιναν οι τιμές για τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Οι αξίες των υλικών ήταν δυσθεώρητες. Για παράδειγμα, η αιμοστατική κόλλα είχε τιμή κόστους 3 ευρώ και την είχαν καθορίσει στα 640 ευρώ», είπε και φέρεται να παρατήρησε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε κάνει γενικές μειώσεις κατά 20%, «τον άλλαξαν όμως, και ο Αβραμόπουλος επανέφερε την κανονικότητα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις».

«Η πρώτη μπάζα για τη Novartis ήταν η προμήθεια των αντιδραστηρίων που αγοράστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τιμές οκταπλάσιες», κατέθεσε ακόμη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος περιέγραψε στην επιτροπή «μεθοδεύσεις για υπερτιμολογήσεις, για τα φάρμακα TASIGNA, GILEYNIA και LUCENTIS, φάρμακα που έχουν περιληφθεί στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis. Eίπε επίσης ότι οι μεθοδεύσεις αυτές προχώρησαν με υπουργικές αποφάσεις και ότι τα φάρμακα αυτά μπήκαν για πρώτη φορά στη θετική λίστα αποζημίωσης φαρμάκων, επί υπουργίας Γεωργιάδη και Λοβέρδου.

Πηγή: Pagenews.gr