Πέραμα: Οι καταθέσεις των αστυνομικών για το συμβάν

0
185

Πέραμα: Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην καταδίωξη έδωσαν τις καταθέσεις τους λέγοντας πως ο οδηγός του οχήματος σκόπευε να τους προξενήσει κακό.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τα τεκταινόμενα στο Πέραμα. Νωρίτερα υπήρξαν επεισόδια στην διαδήλωση που έγινε στο Κέντρο της Αθήνας για τον 20χρονο Ρομά. Ακόμη, την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το περιστατικό με την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών ο 20χρονος Ρομά, Νίκος Σαμπάνης. Μάλιστα ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε το πρωί σε μία αποκάλυψη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αστυνομικοί περιέγραψαν τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά την καταδίωξη, το χρονικό σημείο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί αλλά και όσα ακολούθησαν μέχρι την άφιξη των ασθενοφόρων.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να μας κάνει κακό»

«Αρκετές φορές προσπάθησε να μας εμβολίσει για να σταματήσουμε να τον ακολουθούμε. Μάλιστα για το λόγο αυτό επειδή φοβήθηκα πολύ από τον τρόπο που οδηγούσε είχα μείνει τελευταία από τις μηχανές που τον ακολουθούσαμε. Συνεχίσαμε να τον ακολουθούμε για αρκετή ώρα (…) παραβίαζε συνεχώς τους ερυθρούς σηματοδότες προκαλώντας μεγάλο κίνδυνο στους άλλους οδηγούς και τους υπόλοιπους διερχόμενους. (…)

Πλησιάσαμε αρκετά κοντά και ξαφνικά βλέπουμε το λευκό αμάξι να κάνει όπισθεν προς το μέρος μας. Εκείνη τη στιγμή με τη φόρα που ερχόταν πίσω εμβόλισε τις πρώτες δύο μηχανές που βρισκόταν πιο κοντά σε αυτό. Επειδή τρόμαξα πολύ, μπήκα με τη μηχανή όπως ήμουνα για να προλάβω μήπως και δε με χτυπήσει το όχημα που έκανε πίσω σε μια αυλή διπλανού καταστήματος που υπήρχε στο σημείο. Όπως μπήκα στην αυλή πήδηξα από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση και η μηχανή έφυγε μόνη της.

Ο συνοδός μου είχε πηδήξει πριν να στρίψω για την αυλή για να προστατευτεί.

Όταν σηκώθηκα, από κει που βρέθηκα, είδα το HYUNDAI να έρχεται κατά πάνω μου με την όπισθεν κάνοντας ελιγμούς. Στη συνέχεια, όπως σας είπα και πριν προσπάθησε να φύγει προς τα κάτω κάνοντας αναστροφή αλλά δεν μπορούσε γιατί τον εμπόδιζε μια μηχανή που είχε σφηνωθεί μπροστά από το όχημα. Το όχημα δηλαδή είχε πατήσει τη μηχανή και γι ΄αυτό δυσκολευόταν να την περάσει από πάνω. Μάλιστα πιστεύω ότι ήταν ο λόγος που ο (όνομα) σώθηκε, αφού βρήκε την ευκαιρία να συρθεί ουσιαστικά και να απομακρυνθεί από το μπροστινό μέρος του αμαξιού (…)

Προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον προειδοποιήσαμε και τον καλέσαμε πολλές φορές να σταματήσει το όχημα, πράγμα που δεν έκανε, αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να το ακινητοποιήσουμε. Δεν θυμάμαι πόσοι από μας ρίξαμε. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα, αλλά πρέπει να ήταν 1 φορά (…) Στη συνέχεια προσεγγίσαμε σιγά σιγά το όχημα (…) ένας συνάδελφος έπιασε ένα άτομο και το έβγαλε έξω. Αμέσως προσπαθήσαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες. Την ίδια στιγμή εγώ έβγαλα από το πίσω κάθισμα ένα τρίτο άτομο το οποίο όπως καταλάβαμε ήταν και αυτό τραυματισμένο (…) Και σ αυτό το άτομο προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες» αναφέρει στην κατάθεσή του ένας εκ των αστυνομικών που συμμετείχε στην καταδίωξη. Ο αστυνομικός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι επικίνδυνες κινήσεις του οχήματος μου προκάλεσαν μεγάλο τρόμο και ταραχή αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να μας κάνει κακό».

«Ήθελε να μας κάνει να πέσουμε πάνω του»

«Όση ώρα ακολουθούσαμε το όχημα προσπαθούσε είτε να μας αποφύγει με απότομους ελιγμούς είτε να μας κάνει να πέσουμε πάνω του πατώντας απότομα φρένο», υπογραμμίζει αστυνομικός στην κατάθεσή του και προσθέτει: «Σε μια οδό “κατέβαινε” ένα αστικό λεωφορείο και του έκοψε την πορεία. Σχεδόν αμέσως ο οδηγός έβαλε όπισθεν και άρχισε να κατεβαίνει την Ελπίδος ανάποδα (…) χτύπησε και έριξε τις δύο πρώτες μηχανές που το ακολουθούσαν μαζί με τους αστυνομικούς που ήταν πάνω σε αυτές».

«Όταν είδα το αμάξι να έχει “καβάλήσει” τη μηχανή και τον συνάδελφο να πέφτει πυροβόλησα – Δεν θυμάμαι πόσες φορές»

Ένας άλλος αστυνομικός αναφέρει για τη στιγμή της επίθεσης: «Χτύπησε (σ.σ. το όχημα) τις δύο πρώτες μηχανές, τις έριξε και μαζί τους συναδέλφους που ήταν πάνω σε αυτές (…) Είδα το αμάξι να έχει «πάρει» μία μηχανή από κάτω, δηλαδή όχι μόνο χτύπησε τη μηχανή και τον συνάδελφο που ήταν από πάνω, αλλά την «καβάλησε» κιόλας (…) Το ανατριχιαστικό είναι ότι την ώρα που είδα το αμάξι να έχει «καβαλήσει» τη μηχανή, είδα και τον συνάδελφο να πέφτει και από εκείνη τη στιγμή τον έχασα από το οπτικό μου πεδίο.

Ήταν ξεκάθαρα τύχη που τελικά δε τον παρέσυρε και δεν τον πάτησε για να τον σκοτώσει (…) Αυτή τη στιγμή που σας περιγράφω με το «καβάλημα» της μηχανής, ήταν και το σημείο που άρχισαν οι συνάδελφοι να πυροβολούν. Πυροβόλησα όμως και εγώ. Δεν θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα (…) Οι πυροβολισμοί σταμάτησαν όταν το HYUNDAI είχε πλέον ακινητοποιηθεί (…) Ένα από τα άτομα μέσα στο όχημα έτρεξε σε παρακείμενο δρόμο και μετά από λίγο χάθηκε. Το άτομο αυτό προσπάθησα να το ακολουθήσω και εγώ (…) του φώναζα να πέσει κάτω. Μετά από κάποια μέτρα τον χάσαμε και επιστρέψαμε».

«Εκεί είδα τα άλλα δύο άτομα που ήταν μέσα στο όχημα τραυματισμένα και τους συναδέλφους από πάνω να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες (…) Ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό και ήταν ξεκάθαρο πως τα άτομα που βρισκόντουσαν μέσα στο όχημα θα μας σκότωναν μόνο και μόνο για να διαφύγουν» σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Έκανε όπισθεν για να μας χτυπήσει – Πυροβόλησα μία φορά στα πίσω λάστιχα»

Σύμφωνα με άλλη κατάθεση, οι αστυνομικοί βλέποντας αρχικά το αυτοκίνητο να σταματάει στο σημείο της συμπλοκής, θεώρησαν ότι οι επιβαίνοντες είχαν πάψει να προσπαθούν να ξεφύγουν.

Μολαταύτα, όπως λέει ο ίδιος, «ο οδηγός έβαλε ακαριαία όπισθεν και πάτησε απότομα το γκάζι». Τονίζει, δε, ότι ο οδηγός «είχε τη δυνατότητα να κινηθεί ευθεία με όπισθεν», προκειμένου να τους αποφύγει. Όπως λέει ο ίδιος στη συνέχεια της κατάθεσής του, «εκείνος έκανε οπισθογωνία με σκοπό να μας χτυπήσει με το αυτοκίνητο και να μας εμβολίσει». Τότε ήταν που, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, αμάξι (μάρκας HYUNDAI) έπεσε πάνω σε δύο αστυνομικούς, που δεν είχαν προλάβει να κατεβούν από τη μηχανή τους και να τους πετάξει κάτω.

Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του κατευθυνόμενο προς το μέρος του, παρόλο που η μηχανή, -την οποία είχε χτυπήσει νωρίτερα- βρισκόταν σφηνωμένη από κάτω. Ο ίδιος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, τρόμαξε και προσπάθησε να πηδήξει από τη μηχανή που οδηγούσε, όμως το HYUNDAI τη χτύπησε και αυτή έπεσε πάνω του. «Ήταν ξεκάθαρο ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, μαζί με τους επιβαίνοντες, είχαν σκοπό να μας εμβολίσουν, προκειμένου να μας σκοτώσουν, για να ξεφύγουν», προσθέτει.

«Μετά από κάποια δευτερόλεπτα», σημειώνει, «είδε το αυτοκίνητο να έχει γυρίσει και να κινείται (…) στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που το ακολουθούσαν». «Με την άκρη του ματιού μου είδα τον συνοδηγό να βγαίνει από αυτό και να απομακρύνεται τρέχοντας. Τότε το HYUNDAI παρέσυρε με την μπροστινή πλευρά του μία άλλη υπηρεσιακή μηχανή (…) η οποία σφήνωσε κάτω από αυτό. Συνέχισε όμως να κινείται παρότι μπροστά του, πεσμένος στον δρόμο, ήταν ένας αστυνομικός», δηλώνει.

Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αστυνομικού, ο ίδιος φοβούμενος για τη ζωή του συναδέλφου του, τράβηξε το πιστόλι του μάρκας USP και πυροβόλησε μία φορά, στοχεύοντας στα πίσω λάστιχα του αυτοκινήτου, με σκοπό την ακινητοποίησή του. «Στη θέα του HYUNDAI να κινείται και να κινδυνεύει να περάσει πάνω από τον συνάδελφο πυροβόλησαν και οι άλλοι αστυνομικοί», σημειώνει. Όπως είπε, δεν θυμάται πόσοι πυροβολισμοί έπεσαν, αλλά ο ίδιος πυροβόλησε μονάχα μία φορά.

«Είδα το όχημα να έρχεται κατά πάνω μου – Το όχημα είχε σφηνωμένη μηχανή από κάτω του»

Αστυνομικός, του οποίου η ομάδα βρισκόταν πιο πίσω, δήλωσε στην κατάθεσή του ότι φτάνοντας στο σημείο είδε συνάδελφό του, η μηχανή του οποίου είχε χτυπηθεί πρώτη, να έρπεται προσπαθώντας να απομακρυνθεί από την πορεία του οχήματος και «να γλιτώσει τα χειρότερα». «Τη στιγμή που κατηφόριζε το HYUNDAI είχαμε φτάσει κι εμείς ακριβώς σ’ εκείνο το σημείο και βλέποντάς τα αυτά αυτά, πήδηξα από τη μηχανή που ήμουν συνοδηγός».

«Έπεσα κάτω και όταν σηκώθηκα, είδα ότι το όχημα να ερχόταν κατά πάνω μου με σκοπό να πατήσει και εμένα», προσθέτει. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο ίδιος γλίτωσε επειδή με τη σφηνωμένη μοτοσικλέτα από κάτω του (σ.σ. το HYUNDAI) δεν μπόρεσε να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

Έπειτα, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να φωνάζουν «Αστυνομία. Ακίνητοι», αλλά οι καταδιωκόμενοι συνέχιζαν τις προσπάθειες για να εξουδετερώσουν τους αστυνομικούς. Τότε, άκουσε τους πρώτους πυροβολισμούς των συναδέλφων τους προς το αυτοκίνητο. «Πάγωσα. Τράβηξα και εγώ το όπλο μου και άρχισα να πυροβολώ προς τη δεξιά εμπρόσθια ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου», αναφέρει ο ίδιος, ενώ σημειώνει ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο. «Από την κίνηση που ακολουθούσε (σ.σ. ο οδηγός του οχήματος) φάνηκε εξαρχής ότι είχε σκοπό να διαφύγει σκοτώνοντας, αν χρειαζόταν», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

«Με τράβηξε ο συνοδός μου λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι»

Στην κατάθεσή του ο ένας εκ των αστυνομικών που ακολουθούσε το κλεμμένο όχημα ακριβώς από πίσω, αναφέρει ότι το HYUNDAI είχε τη δυνατότητα να κάνει όπισθεν και να κινηθεί στην οδό Φρίξου, αλλά δεν το έκανε. «Αντίθετα προσπάθησε να μας χτυπήσει», υπογραμμίζει.

Όπως κατέθεσε, όταν το όχημα έκανε όπισθεν, ο συνοδηγός του πήδηξε από τη μηχανή, ενώ ο ίδιος προσπάθησε – κάνοντας βήματα πίσω- να αποφύγει τη σύγκρουση αλλά δεν τα κατάφερε. Το αυτοκίνητο χτύπησε τη μηχανή, τον έριξε στο πάτωμα και η μηχανή τον πλάκωσε. «Σύρθηκε και πρόλαβε να με τραβήξει ο συνοδός μου (…) λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι».

Όπως καταθέτει ο ίδιος, το όχημα συνέχισε την πορεία του και χτύπησε τη δεύτερη μηχανή. Στη συνέχεια, «παρέσυρε την τρίτη κατά σειρά μηχανή (…) οι αστυνομικοί που επέβαιναν σε αυτήν πρόλαβαν να πηδήξουν, αλλά το HYUNDAI χτύπησε τον έναν, ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα και κύλησε στον δρόμο προς τα κάτω». Έπειτα, «το όχημα έστριψε δεξιά, (…) τότε εμβόλισε και τη μηχανή που οδηγούσαν συνάδελφοί μου. Όταν εμβόλισε τη μηχανή, χτύπησε και τον πρώτο εξ αυτών, ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα, ενώ επίσης πήγε να χτυπήσει και τον δεύτερο που ήταν στο σημείο, αλλά αυτός το απέφυγε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr