Πέθανε ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος

0
103

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε σήμερα ο ακαδημαϊκός και καθηγητής φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες την τελευταία του πνοή άφησε ο παραολυμπιονίκης Νίκος Καπλάνης. Ακόμη, πριν από λίγες μέρες έφυγε ο ιδρυτής της Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος  έχει υπάρξει μεταξύ άλλων Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αιξ Μασσαλίας και Θεσσαλονίκης. Η εξόδιος Ακολουθία του Ευάγγελου Μουτσόπουλου θα τελεστεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στα τέλη της εβδομάδος. Η Ακαδημία Αθηνών αναρτά μεσίστιο τη σημαία του Μεγάρου της επί τρεις ημέρες από σήμερα.

Λίγα λόγια για τον πρώην Πρύτανη

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Aθήνα το 1930. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1958), και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και μουσικολογίας. Tο 1958 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aιξ Mασσαλίας, το 1965 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, του οποίου διετέλεσε πρύτανης το 1977. Δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Οι έρευνές του στους τομείς της Συστηματικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη θεμελίωση και στη διεθνή καθιέρωση πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων: της Καιρολογίας (ο ίδιος ήταν διεθνώς γνωστός ως «ο φιλόσοφος της καιρικότητος»), της Φιλοσοφίας της Τέχνης (με ανανεωμένη σημασία του όρου), της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Iδρύματος Eρεύνης και Eκδόσεων Nεοελληνικής Φιλοσοφίας (1975) και δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR). Ίδρυσε και διηύθυνε το φιλοσοφικό περιοδικό «Διοτίμα» και ήταν επόπτης του Kέντρου Eρεύνης της Eλληνικής Φιλοσοφίας της Aκαδημίας Αθηνών. Υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού. Τα έργα του, που καλύπτουν πολλές δεκάδες τόμων, έχουν εκδοθεί κατά το ήμισυ στο εξωτερικό και εξ αυτών πλείστα έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr