Πετρέλαιο τιμή: Ξεπέρασε τα 40 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

0
61

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο σήμερα ξεπερνώντας τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, χάρη στα χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ, τις προσδοκίες ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις μειώσεις στην παραγωγή καθώς και στις ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης από την κρίση του κορωνοϊού. Σημειώνεται δε, ότι το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ημέρα ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 483.000 βαρέλια. Επίσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ παράδοσης Αυγούστου σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 59 σεντς ή 1,5% στα 40,16 δολάρια στις 11:40 ώρα Ελλάδας, φθάνοντας νωρίτερα τα 40,53 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου 2020.

Το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 2,2% στα 37,61 δολάρια.

«Διαφαίνεται μια συναίνεση ότι η ομάδα των παραγωγών θα παρατείνει τις σημερινές μειώσεις», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ, από τη χρηματιστηριακή εταιρία PVM, αναφερόμενος στον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τιμές αναφοράς έχουν σημειώσει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, η τιμή του μπρεντ έχει υπερδιπλασιαστεί αφού υποχώρησε σε χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 δολάρια τον Απρίλιο, όταν το αμερικανικό αργό βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Παράλληλα, η ανάκαμψη στην Κίνα και η χαλάρωση του lockdown σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου  προσφέρει στήριξη στις τιμές

Σημειώνεται δε, ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλοι παραγωγοί συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ+, μειώνουν την παραγωγή κατά 9,78 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο για να στηρίξουν τις τιμές. Από την άλλη η ομάδα ΟΠΕΚ+, βλέποντας τις ενδείξεις για ανάκαμψη στην αγορά, εξετάζει την περίπτωση παράτασης της μείωσης κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και πέραν του Ιουνίου. Ωστόσο φαίνεται να μην  υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για να μεταφερθεί νωρίτερα και να πραγματοποιηθεί αύριο μια υπουργική συνεδρίαση αντί του αρχικού προγραμματισμού για αργότερα τον Ιούνιο. «Όταν έχεις το μπρεντ να πλησιάζει τα 40 δολάρια, είναι μια καλή ένδειξη», δήλωσε χαρακτηριστικά απεσταλμένος του ΟΠΕΚ. «Είμαστε στο σωστό δρόμο», κατέληξε ο απεσταλμένος του ΟΠΕΚ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr