Πέτσας στρατιωτική θητεία: Επιβεβαίωσε την αύξησή της – Πότε θα γίνει

0
10

Ο Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του επιβεβαίωσε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας που είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον Ant1 είπε: «Θα έχουμε ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε βάλει ένα τρίπτυχο, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Το ένα ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Προχωράμε σε αυτά. Το δεύτερο, οι προσλήψεις μονίμων στελεχών.

Προχωράμε και σε αυτό. Και το τρίτο ήταν η αύξηση της θητείας. Εκεί υπήρχαν δύο ζητήματα. Το ένα ήταν, εάν μπορεί να γίνει υποχρεωτική η θητεία από τα 18. Και το δεύτερο ήταν η αύξηση στους 12 μήνες της θητείας στον Στρατό Ξηράς. Το πρώτο είναι κάτι που δεν το συστήνει ούτε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητείται. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη θητεία. Όχι για αυτούς που υπηρετούν σήμερα. Δεν θα αφορά η αύξηση θητείας αυτούς που υπηρετούν σήμερα. Δεν θα αφορά την επόμενη ή τις επόμενες ΕΣΣΟ. Θα έχει ένα χρονικό διάστημα ικανό, ώστε να προγραμματίσει κάποιος το τι θα κάνει, ιδίως όσοι είναι εξ αναβολής. Να αναμένετε οριστικές ανακοινώσεις στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο εμπάργκο όπλων που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση για την Τουρκία. «Όταν μπαίνει εμπάργκο όπλων σε αμερικανικά αεροσκάφη για να προστατευτούν τα νατοϊκά συμφέροντα, δεν είναι δυνατόν να μην μπαίνει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά υποβρύχια, για παράδειγμα. Αυτό το έχει θέσει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στο ανώτατο επίπεδο και θα συνεχίσουμε», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει σε ό,τι αφορά τα κείμενα των Συμπερασμάτων είναι ότι υπάρχουν διάφορα drafts, πολλά σχέδια, πριν καταλήξουμε. Ο πρωθυπουργός το έθεσε και το θέμα υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ώστε και αυτό το εργαλείο να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των μέτρων που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να συνετίσει την Τουρκία.

Σε διπλωματικό επίπεδο είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της διπλωματικής πίεσης προς την κατεύθυνση που κινείται η Ευρώπη, έστω και με αργά βήματα. Ταυτόχρονα, σε επιχειρησιακό επίπεδο παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις ενέργειες της άλλης πλευράς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνηθίσει μία μακρόσυρτη πολιτική μέχρι να καταλήξει κάπου. Και ξαφνικά κάνει κάποια άλματα. Για παράδειγμα, τα συμπεράσματα που διαμορφώθηκαν τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου όταν έχουν ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης. Είναι για πρώτη φορά που μπαίνει ένας όρος αποτρεπτικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν. Κυρώσεις στο παρελθόν έχουμε δει, αλλά για θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όχι για γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι μία στιγμή χειραφέτησης, αρκεί η Ευρώπη να ολοκληρώσει το βήμα της και να μην είναι μετέωρο.

Η εργαλειοθήκη που έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, η εργαλειοθήκη Μπορέλ, είναι ενεργή και εμπλουτίζεται. Στις οικονομικές κυρώσεις, που κατά βάση περιλαμβάνει, προσθέσαμε -στην τελευταία Σύνοδο- και εμπάργκο όπλων. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι προκλητικές ενέργειες, όταν είναι παράνομες, δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα.  Υπερασπιζόμαστε και την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όλες μας οι ενέργειες κινούνται στην προστασία και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Τι ανέφερε για τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο κ. Πέτσας μίλησε και για τις διευρευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Είναι πολύ μεγάλη  επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός ότι στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποσαφηνίστηκε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιο είναι το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένο και σε αυτό επιμένουμε. Είναι αυτή η διαφορά, η οποία δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και γενικά των λαών στην Ανατολική  Μεσόγειο. Αποδείξαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο ότι εμείς προσπαθούμε να διευθετήσουμε με νόμιμο τρόπο αυτές τις διαφορές προχωρώντας σε  Συμφωνίες με αυτές τις χώρες. Γιατί δεν μπορούμε  να συμφωνήσουμε και με την Τουρκία; Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε. Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας, ας  πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης να λυθεί το θέμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι δήλωσε για κορωνοϊό και ΕΣΥ

Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε και για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς και για τις αντοχές του ΕΣΥ. «Υπάρχει μία χαλάρωση στις νεότερες ηλικίες. Πέφτει ξανά ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων αυτό το διάστημα, κάτι το οποίο δεν δημιουργεί μεγάλη  πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς είναι ηπιότερα τα συμπτώματα στους νέους, αλλά δημιουργεί μία εστία διασποράς. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εφησυχασμό, ο οποίος αφορά κυρίως τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης, καφετέριες, μπαρ, καθώς και εκδηλώσεις», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι: «Τα τεστ γίνονται στοχευμένα και με βάση τη στρατηγική που αναπτύσσουν οι ειδικοί. Έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τον αριθμό των τεστ, έχουμε φτάσει περίπου 20.000 την ημέρα και θα φτάσουμε μέχρι τις 25-26 χιλιάδες τεστ ημερησίως. Αυτή είναι η στρατηγική που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Τα rapid tests βοηθούν πολύ, καθώς γίνονται εκεί όπου έχουμε εστίες διασποράς ή εκεί που θέλουμε να δούμε, εάν υπάρχει διασπορά και δεν φαίνεται, όπως στα μέσα μεταφοράς.  Πρέπει να επισημάνω -και είναι πολύ σημαντικό για τις επόμενες ημέρες- για τη Θεσσαλονίκη, ότι ενδεχομένως, καθώς η διασπορά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, να αλλάξει κατηγορία κινδύνου και να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Τα προγνωστικά μοντέλα που έχουν οι επιστήμονές μας, δείχνουν από νωρίς τι πρόκειται να γίνει. Και γι’ αυτό χτυπάμε έγκαιρα την καμπάνα του κινδύνου και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας εκεί, να λάβουν τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται.

Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα, αρκεί να τηρούμε τα υφιστάμενα. Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές, υπάρχει καταστρατήγηση. Ξέρουμε από καταγγελίες ότι υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν και μετά τις 12:00 το βράδυ, παρανόμως. Για παράδειγμα στην Αττική, υπάρχουν καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, όσον αφορά τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε αυτά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι συμβαίνει παντού στον κόσμο. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. υπάρχει πολύ μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, χάρη στη συμμόρφωση που υπάρχει. Εάν δεν υπήρχε αυτή η συμμόρφωση από τους συμπολίτες μας, στα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία, δεν θα ήμασταν εδώ».

Για το Σύστημα Υγείας

«Ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας για να μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο κύμα. Στις αρχές του Σεπτέμβρη μιλήσαμε για την πίεση που μπορεί να υπάρξει στην Αττική, στις Μ.Ε.Θ.. Λέγαμε ότι δύο στις τρεις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για Covid είναι κατειλημμένες. Τώρα, είναι κάτω από το 50%. Και αυτό γιατί προσθέτουμε συνεχώς κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τελευταίες αυτές που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Είχαμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε ένα επίπεδο πολύ υψηλό, της τάξης των 350-400  κρουσμάτων για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπήρχαν αρκετοί συμπολίτες μας, δυστυχώς, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι. Αν παραμείνουμε, λοιπόν, σ’ αυτά τα επίπεδα που είμαστε σήμερα, το Σύστημα Υγείας θα αντέξει.  Η προετοιμασία έγινε: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.

Υπάρχουν παραγγελίες rapid tests που είναι σε εξέλιξη. Σίγουρα, δεν φτάνουν για όλο τον πληθυσμό. Είναι κατανοητό αυτό. Γι’ αυτό μιλάμε για στοχευμένα τεστ. Υπάρχει διαθεσιμότητα και θα ξεδιπλώνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε στην φάση οριστικοποίησης μιας στρατηγικής, που περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες rapid tests την ημέρα. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή στις 26.000 τεστ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών μοριακών και των τεστ αντιγόνου. Όμως: Τεστ με τεστ έχει διαφορά. Και γι’ αυτό καλούμε όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στα τεστ που αγοράζουν από το διαδίκτυο, για παράδειγμα.  Αυτά που έχει πάρει η Κυβέρνηση έχουν αξιοπιστία κοντά στο 100%.

Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι -όπως ήταν και το Πάσχα- αλλιώς σε σχέση με τα περσινά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Προχωρούν καλά οι έρευνες για τα εμβόλια, και τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από το επίπεδο που θα αρχίσει να αποδίδει ο εμβολιασμός Σημασία έχει να μπορέσουμε να είμαστε με ανοιχτή την οικονομία και ανοιχτή την κοινωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr