Πέτσας συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Τέλος στην εποχή των δισταγμών

0
47

Τη μερική συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο σχολίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Στέλιος Πέτσας, που τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα βάζει τέλος στην «εποχή των δισταγμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, στόχος της Αθήνας είναι να λυθούν με τον ίδιο ειρηνικό τρόπο οι διαφορές της με όλα τα γειτονικά κράτη. Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «βεβιασμένες κινήσεις» και «επικίνδυνα προηγούμενα». Όπως είπε, δεν υπάρχουν «θολά σημεία» στη συμφωνία και δεν μπορεί να μιλάει κανείς για βεβιασμένες κινήσεις, από τη στιγμή που προηγήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων τα τελευταία 15 χρόνια.

Συμπλήρωσε δε, πως το συγκεκριμένο θέμα δεν χωράει μικροπολιτική. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «διεμβολίζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενημερωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Εξήγησε επίσης πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν ευρέως γνωστές μετά την επιστροφή του Νίκου Δένδια στην Αθήνα ενώ παράλληλα χαρακτήρισε αναμενόμενες της αντιδράσεις της Τουρκίας.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την Τουρκία, τόνισε επίσης πως «δεν φοβόμαστε, παραμένουμε σε εγρήγορση.

Αυτό είναι απλό. Από κει και πέρα στέλνουμε το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα και του κ. Δένδια εχθές ήταν σαφές, προς όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το μήνυμα συνεχίζουμε να στέλνουμε. Θέλουμε να επιλύσουμε τη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, με διερευνητικές επαφές. Γνωρίζει και η άλλη πλευρά ότι έχουμε ορίσει και τον επικεφαλής της δικής μας αντιπροσωπείας και περιμένουμε και από εκείνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο. Αν οι ίδιοι θέλουν να καθυστερήσουν, θέλουν να πάνε πιο πίσω, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτό που δεν δεχόμαστε, είναι απειλές και τετελεσμένα».

Για την κρίση με τον κορωνοϊό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε όμως και στις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση με τον κορωνοϊό και τόνισε πως: «Μας ανησυχεί μόνο η χαλάρωση. Ο φόβος που υπήρχε, η ανησυχία που υπήρχε ότι με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, θα είχαμε πάρα πολλά εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες, δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι πολύ λίγα τα κρούσματα από τουρίστες.

Αντίθετα, είναι πολλά τα κρούσματα στο εσωτερικό από χαλάρωση και πολλά στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των συχνών διελεύσεων Ελλήνων, ομογενών και ανθρώπων που έχουν άδεια παραμονής, όχι για τουριστικούς σκοπούς, αλλά καθημερινά, για δουλειές, για διασκέδαση, για οτιδήποτε. Γι’ αυτό, πήραμε σημαντικά μέτρα περιορισμού στα χερσαία σύνορα και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε σκληρά μέτρα στο εσωτερικό απέναντι σε φαινόμενα συγχρωτισμού, που φτάνουν μέχρι και σε τοπικό lockdown, όπως είδαμε στον Πόρο.

Σε χώρες με αντίστοιχο μέγεθος με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο, είναι περίπου 47 φορές παραπάνω οι νεκροί απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Περίπου 15 φορές παραπάνω είναι τα κρούσματα απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι το δικό μας σχέδιο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει σε σχέση με άλλες χώρες. Και η έξαρση που παρατηρούμε αυτό το διάστημα σε όλες τις χώρες, όχι μόνο της Βαλκανικής, της Ευρώπης, αλλά και στον πλανήτη, φτάνει και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε πίεση στα νοσοκομεία μας ή σε αριθμό θανάτων. Αυτό είναι θετικό. Και γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα τώρα. Έχουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε όλες οι χώρες του πλανήτη και φαίνεται η Ελλάδα να την αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα και ελπίζουμε αυτό να το διατηρήσουμε».

Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας οι μειώσεις φόρων και εισφορών

Περνώντας στο εξίσου κρίσιμο θέμα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «το έργο της κυβέρνησης θα προχωρήσει κανονικότατα. Όσον αφορά τις μειώσεις φόρων και εισφορών, είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας και, φυσικά, θα προχωρήσουμε.

Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τη δυνατότητα που έχουμε, δεδομένου ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά διαφορετική χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και στον ΕΝΦΙΑ, και στα μικρά νησιά, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά. Υπάρχουν διάφορα σχέδια, τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Απλώς, θα πρέπει όλα αυτά να ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου». Κλείνοντας επεσήμανε πως προτεραιότητα αποτελεί «η μείωση των φόρων και των εισφορών, γιατί είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Επομένως, μείωση του φόρου και της εισφοράς είναι θετικό στοιχείο για την ανάπτυξη, που φέρνει -όπως ξέρουμε όλοι- δουλειές, και οι δουλειές φέρνουν εισόδημα στα νοικοκυριά. Άρα, είναι ένας βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, η μείωση των φόρων και των εισφορών.Μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, που αφορούν κυρίως την εργασία, αλλά και στην περιουσία, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα. Ό,τι και να γίνει, στις αρχές του φθινοπώρου, θα δείτε το σχέδιό μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως εσωτερική διαβούλευση». Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «θα τεθεί υπόψη των πολιτικών κομμάτων και όλων των κοινωνικών εταίρων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr