Πέτσας: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων ανακοίνωσε ο υπουργός

0
30

Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Ο κ.Πέτσας, ξεκίνησε την ενημέρωση με ανακεφαλαίωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον κ.Νίκο Χαρδαλιά. Όπως είπε, τα μέτρα συνοδεύονται με αντίμετρα, όπως την επέκταση της αναστολής συμβάσεων στο ίδιο διάστημα που ισχύουν τα μέτρα που έχουν ως συνέπεια και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Παρατείνεται  ακόμα η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των εργατών γης που έχουν εξέλθει από τη χώρα. 

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Ενδεικτικά είπε πως «οι νοσηλευόμενοι στης ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αριθμού επιβατών και η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας

Χθες ανακοινώθηκε η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αριθμού επιβατών στα πλοία, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Ναυτιλίας Πλακιωτάκης τόνισε σε συνέντευξή του ότι αν τηρούνται όλα τα μέτρα τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πληρότητα των πλοίων. Παράλληλα είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα του κορωνοϊού από ταξίδι.

«Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Από τη μια έχουμε να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση λόγω της περιόδου. Από τη άλλη όμως έχει δοθεί ρητή εντολή στα λιμεναρχεία αλλά και στα ειδικά κλιμάκια των λιμενικών τα οποία επιβαίνουν κατά την διάρκεια των ταξιδιών, να προχωρούν σε πρόσθετους ελέγχους ακόμα και κατά την επιβίβαση και αποβίβαση».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει αντιφατικότητα -σε σχέση με την αύξηση κρουσμάτων-, για την απόφαση που πάρθηκε, ο υπουργός απάντησε πως, «το όριο πληρότητας, όταν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα δεν δημιουργεί πρόβλημα. Σας υπενθυμίζω ότι το όριο πληρότητας στα αεροπλάνα ήταν από την αρχή 100%, άρα το σημαντικό είναι για τους επιβάτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, όπως και η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου υγειονομικών πληροφοριών». «Δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα ούτε σε μέλος πληρώματος, ούτε και κατά την διάρκεια ταξιδιού σε επιβάτη. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα», κατέληξε ο υπουργός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr