Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Στόχος της ΕΕ να είναι έτοιμο το καλοκαίρι

0
39

Προχωρά η ιδέα για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στις 17 Μαρτίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να είναι αισιόδοξος πως σύντομα θα γίνει και πράξη. Θυμίζουμε ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών στη Ελλάδα.

«Τώρα όμως μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, νομίζω ότι υπάρξει σύγκλιση στην ανάγκη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν. Θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα προετοιμασίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός τους εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής» σημείωσε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Χρειάζονται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάσει τις προδιαγραφές του ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα είναι οι ίδιες για όλη την Ευρώπη και όχι τις παραμέτρους της χρήσης του. «Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί η πρόταση, χρειάζονται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα. Το πρώτο, να ληφθεί η απόφαση, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και στα αρμόδια συμβούλια υπουργών. Η δεύτερη διαδικασία επιπρόσθετη, είναι ότι θα χρειαστεί μια τεχνική επεξεργασία, με τρόπο ώστε η κάθε χώρα-μέλος να μπορεί να επιτρέπει στους πολίτες της να κλειδώνουν, να κωδικοποιούν, να εισάγουν στο σύστημα αυτό τις πληροφορίες» είπε και τόνισε ότι «στόχος είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Στόχος να είναι έτοιμο το καλοκαίρι

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξουν ζητήματα διάκρισης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ απάντησε ότι «δεν δικαιολογούνται οι κριτικές όσων λένε ότι αυτή είναι η κερκόπορτα των διακρίσεων ή της κατάχρησης των ελευθεριών μας, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρχει μόνο το στοιχείο του εμβολιασμού, θα υπάρχει και το στοιχείο του PCR και το στοιχείο των αντισωμάτων».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr