Πλαστικά: Έρχεται πράσινο τέλος από 1 Ιανουαρίου στα πλαστικά μιας χρήσης

0
151

Πλαστικά: Από τις αρχές του νέου έτους θα τεθεί σε ισχύ το πράσινο τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης.

Από τις αρχές του νέου έτους θα τεθεί σε ισχύ το πράσινο τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης. Έτσι πλέον από 1 Ιανουαρίου οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,05 ευρώ για κάθε τεμάχιο πλαστικού τα οποία χρησιμοποιούνται είτε στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών σε εστίαση αλλά και το λιανεμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές προϊόντων όπως για παράδειγμα στον καφέ.

Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο νόμος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά σε πλαστικά είδη μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων (π.χ. ζεστά μαγειρεμένα φαγητά, έτοιμες σαλάτες με σος εντός συσκευασίας, σερβιριζόμενα είδη ζαχαροπλαστείου) και ποτών (καφέδες, ροφήματα), τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση (είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος) και καταναλώνονται χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο, αναθέρμανση κ.ά).

Το ΙΕΛΚΑ ενημερώνει πως η εισφορά ανέρχεται σε 0,05 ευρώ (0,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%), για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος. Ετσι, στην περίπτωση του καφέ ο καταναλωτής πρέπει να καταβάλει 0,05 ευρώ για το ποτήρι και 0,05 ευρώ για το κάλυμμα (καπάκι), συνολικά δηλαδή 0,10 ευρώ. Ωστόσο, εξαιρούνται οι περιπτώσεις πλαστικών ποτηριών όπου τα καλύμματα δεν αποσπώνται και η εισφορά που καταβάλλεται είναι ενιαία (0,05 ευρώ).

Η εισφορά έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτήν εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στο πράσινο ταμείο με σκοπό να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, τις οποίες θα έχει μαζί του ή θα τις αγοράσει στο σημείο πώλησης. Αρα οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την ύπαρξη προς πώληση στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr