Πλεύρης: Έρχονται αλλαγές σε φαρμακευτική δαπάνη και άυλη συνταγογράφηση

0
134

Πλεύρης: O υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του προανήγγειλε αλλαγές στην φαρμακευτική δαπάνη και την άυλη συνταγογράφηση.

Ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την εισαγωγή τροπολογίας με την οποία θα ρυθμίζονται ανοιχτά ζητήματα του Υπουργείου. Στη νέα τροπολογία θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, τους φορείς HIV και τη δυνατότητά τους να γίνονται ανάδοχοι ή να προχωρούν σε άυλη συνταγογράφηση, προχώρησε από τη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης που θα ρυθμίζει άμεσες παρεμβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη. «Θα μπουν κριτήρια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης όπου οι εταιρίες θα υποχρεούνται να φέρουν τις καταναλώσεις των φαρμάκων τους στην ΕΕ και θα ελέγχεται και η χαμηλότερη τιμή ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Πλεύρης

“Δίνεται δυνατότητα να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία φαρμάκου!”

“Θα δίνεται η δυνατότητα στο επόμενο δελτίο τιμών να υπάρχει διαφορετικό πλαφόν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Δίνεται η δυνατότητα να μπορεί με υπουργική απόφαση να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία φαρμάκου! Θα νομοθετηθεί ότι η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους θα γίνεται από δημόσιες δομές γιατί τρέχει ποσό 310 εκατ. στους ανασφάλιστους! Πριν ήταν το 1/3 σε ποσό! Δεν περιορίζεται καμία πρόσβαση τα φάρμακα είναι ίδια, υπάρχουν όμως πολλά ΑΜΚΑ που δεν έχουν κατοικία στη χώρα» συνέχισε ο κ. Πλεύρης.

Ρυθμίσεις για φορείς HIV ή ασθενείς με ηπατίτιδα Β’

Τροπολογία με βάση την οποία τα οροθετικά άτομα αποκτούν πρόσβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής (άυλης) συνταγογράφης καθώς και δικαίωμα αναδοχής εφόσον ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης στα άτομα που παίρνουν αντιρετροϊκή θεραπεία ενώ αντίστοιχα θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους ασθενείς έχουν προσβληθεί από HIV ή ηπατίτιδα Β να έχουν δικαίωμα αναδοχής αν ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία που δημιουργεί πλήρη σταθερότητα στον ασθενή.

«Ήταν πλήρης δυσδιάκριση εναντίον τους να μην έχουν αυτά τα δικαιώματα» είπε ο Θάνος Πλεύρης, ζητώντας μάλιστα από τη Βουλή την πρόσκληση του φορέα των οροθετικών κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr