Πλημμύρα Μάνδρα: Στις 22 Ιουνίου η συνέχεια της δίκης

0
60

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, δηλαδή την ημέρα της πλήρους επαναλειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων, θα συνεχιστεί η δίκη για τη πλημμύρα στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που κόστισε την ζωή 25 πολιτών. Η δίκη εκφωνήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον περασμένο Ιανουάριο και οδηγήθηκε σε διακοπή προς αναζήτηση μεγαλύτερης αίθουσας καθώς η υπόθεση έχει 21 κατηγορούμενους και πολυάριθμους συνηγόρους. Η διαδικασία, αν και μεταφέρθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, δεν προχωρήσει λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως μεταξύ των κατηγορουμένων για την πλημμύρα στην Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, στους οποίους μετά από εισαγγελική έρευνα αποδίδονται αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στην πρότασή της η εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή «μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και «κατεπείγον εκτέλεσης των έργων». Συγχρόνως, εντόπισε σωρεία κατασκευών σε ρέματα και σημεία πάνω στην πορεία του νερού που επέδρασαν καταλυτικά στο τραγικό αποτέλεσμα που είχε η έντονη νεροποντή μέσα στην πόλη της Μάνδρας. Η εισαγγελέας τόνιζε ότι, εφόσον κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα, η περιοχή όφειλε να έχει καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας για αντιπλημμυρική προστασία.

Το χρονικό της πλημμύρας:

Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μία πλημμύρα έπνιξε τη Δυτική Αττική και περισσότερο την Μάνδρα, την Νέα Πέραμο, την Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 25 ατόμων ενώ υπήρξαν και μεγάλες υλικές καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών. Στις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις και αναζητούνταν οι υπαίτιοι των καταστροφών, ενώ υπήρξαν και βοήθειες προς τις πληγείσες περιοχές από τον χώρο του αθλητισμού έως και από τους πολίτες. Την ίδια μέρα της καταστροφής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος. Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr