Πληθωρισμός Ελλάδα: Αλλάζουν όλα στη σχέση καταναλωτών και σούπερ μάρκετ

0
57

Πληθωρισμός Ελλάδα: Εκτός από την διετή υγειονομική κρίση και τα ενεργειακά τα οποία έχουν προκαλέσει “ηλεκτροσόκ” στις παγκόσμιες οικονομίες, τα νοικοκυριά βλέπουν το εισόδημά του να ψαλιδίζεται.

Ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα του πληθωρισμού και στην Ελλάδα. Εκτός από την διετή υγειονομική κρίση και τα ενεργειακά τα οποία έχουν προκαλέσει “ηλεκτροσόκ” στις παγκόσμιες οικονομίες, τα νοικοκυριά βλέπουν το εισόδημά του να ψαλιδίζεται.

Σε υψηλό 27 ετών ο πληθωρισμός – Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο ο πληθωρισμός σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά 8,9% τον Μάρτιο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 27 ετών και καταγράφοντας τον αντίκτυπο της ακρίβειας μόλις τον πρώτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών είχε αυξηθεί κατά 7,2% τον Φεβρουάριο, 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός πλέον αντικατοπτρίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές βασικών αγαθών έχουν πάρει την ανιουσία. «Η νέα κανονικότητα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και τεράστια ανησυχία. Η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και τα προβλήματα που πυροδότησε η πανδημία σε εφοδιαστική αλυσίδα και μεταφορές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί», σχολίασε πρόσφατα, μιλώντας στο Food retail CEO Forum, η εμπορική διευθύντρια της IRI Hellas, Δήμητρα Κατσίπη.

Μεγάλη αναστάτωση σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η άνοδος των τιμών σύμφωνα με όσα αναφέρει η κ. Κατσίπη έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αφουγκραζόμενη τα τεκταινόμενα στην αγορά η κυρία Κατσίπη έκανε λόγο για «βομβαρδισμό» ανατιμήσεων στις διαπραγματεύσεις προμηθευτών και λιανέμπορων, αφού πολλές φορές οι αυξήσεις τιμών είναι διψήφιες.

Για το “παζλ” του πληθωρισμού

Για την αύξηση του πληθωρισμού και την επίδραση στους καταναλωτές έκανε λόγο ο Βάιος Δημοράγκας. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NielsenIQ για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, Βάιο Δημοράγκα, ο πληθωρισμός είναι η νέα πραγματικότητα που χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας. «Ο πληθωρισμός είναι εδώ, έχει κάνει την εμφάνισή του στα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές το αισθάνονται», εξήγησε ο ίδιος για να επισημάνει πως σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες, σχεδόν εννέα στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν πως έχουν γίνει ορατές οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Η “καταναλωτική’ συμπεριφορά των Ελλήνων στα σούπερ μάρκετ

«Πλέον ο καταναλωτής που έχει μπει σε ένα σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει, θυμίζει ένα μικρό παιδί. Ένα μικρό παιδί που κοιτάζει τα ράφια και δεν ξέρει τι να κάνει, γιατί σκέφτεται πως υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία (λόγω ακρίβειας) δεν μπορεί να τα έχει». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε τον καταναλωτή στην εποχή του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας του πολέμου στην Ουκρανία ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές, κατά την παρουσία του στο Food retail CEO Forum.

Οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα προϊόντα, ψωνίζουν εξυπνότερα και χωρίς διάθεση να δημιουργήσουν αποθέματα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι αποφεύγουν να προβούν σε αγορές, ώστε να έχουν πάντοτε στην άκρη χρήματα, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η χαμηλότερη τιμή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας γίνεται πιο «δελεαστική» για τους αγοραστές, ενώ το 2021 το ποσοστό των καταναλωτών που θεωρεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φθηνότερα από τα επώνυμα ανέρχεται σε 65% και παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το 2020. Ίδια είναι η εικόνα και σε σχέση με την ελληνικότητα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι πιο «ελληνικά» να αυξάνεται στο 49%, από 47% πέρυσι.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καμπανάκι χτυπούν οι άνθρωποι της αγοράς για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα διακατέχονται από πολύ μεγάλη ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr