Πληθωρισμός: Ποια είδη εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη – Άλμα και για το φυσικό αέριο

0
73

Πληθωρισμός: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για διψήφιο αριθμό στον πληθωρισμό, καθώς σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως έφτασε στο 12,1%, σπάζοντας ρεκόρ σχεδόν τριάντα ετών

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για διψήφιο αριθμό στον πληθωρισμό, καθώς σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως έφτασε στο 12,1%, σπάζοντας ρεκόρ σχεδόν τριάντα ετών, ενώ για 13ο σερί μήνα υπήρχε μεγάλη αύξηση.

Πρωταθλητές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αρχής είναι φυσικά τα προϊόντα ενέργειας. Σε ετήσια βάση σχεδόν 118% έχει ανατιμηθεί το φυσικό αέριο, 70% ο ηλεκτρισμός, 65% το πετρέλαιο θέρμανσης και 45,6% τα καύσιμα. Πάντως σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Μάιο δηλαδή, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός κινήθηκαν πτωτικά.

Σταθερά κι ανοδικά διψήφια είναι και τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα. 25% από πέρυσι έχει ανατιμηθεί το λάδι, 16% το ψωμί, 15,5% τα γαλακτομικά και τα αυγά , 11,3% τα λαχανικά.

Στις υπηρεσίες ξεχωρίζουν οι μεταφορές με αεροπλάνα με πληθωρισμό 48,5%, 33% οι μεταφορές στα ταξί εξαιτίας και της αύξησης στα κόμιστρα , σχεδόν 28% τα ξενοδοχεία και 14% οι κινηματογράφοι.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 41€ ( περίπου 28%). Ο δείκτης παραγωγού στη βιομηχανία προοιωνίζεται επίσης αυξήσεις τιμών καθώς μεσολαβεί κάποιο διάστημα μέχρι να περάσουν οι τιμές στη λιανική. Στο 43% έφτασε τον Μάιο ενώ στο 48,8% βρέθηκε και τον Απρίλιο. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν λόγω θέρους και άρα αυξημένης δραστηριότητας να συγκρατήσουν τις τιμές και βλέποντας και κάνοντας από τον Σεπτέμβριο.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει υποχωρήσει κάπως, περίπου 5 δολάρια ( περίπου 4,5%) υπό τον φόβο της παγκόσμιας ύφεσης ενώ τον δείκτη θα συγκρατήσει και το μέτρο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου. Μόνο για τον Ιούλιο θα δαπανηθούν 720 εκατομμύρια € σε επιδοτήσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά προς το παρόν σταδιακή πτώση του δείκτη προβλέποντας πληθωρισμό για φέτος στο 7,6%. Αρκετά πιο απαισιόδοξο το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι θα επιμείνει πολύ ψηλά για κάποιους μήνες ακόμη πριν αρχίσει να υποχωρεί εκτιμώντας μέσο όρο για φέτος μεταξύ 9% και 9,6%.

11,3% τον Μάιο και άλμα 172% στο φυσικό αέριο

“Ταβάνι” έπιασε το  φετινό Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν άνω των επιπέδων του 11%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021) καθορίστηκε στο 11,3%. Η αντίστοιχη επίδοση του Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022), προέκυψε άνοδος της τάξης του 0,7%. Ταυτόχρονα, ο μέσος δείκτης για το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% έναντι μείωσης 1,5% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2020 – 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr