Πληθυσμός 97 εκατομμύρια και κανένας θάνατος: Αυτή είναι η χώρα – πρότυπο για τον κορωνοϊό

0
77

Με πάνω από 5 εκατομμύρια κρούσματα στον κόσμο και με σχεδόν 330.000 θανάτους ο κορωνοϊός έχει πλήξει σημαντικά τουλάχιστον 196 χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο τόσο σε αριθμό θανάτων (93.863), όσο και κρουσμάτων (1.562.714). Τουλάχιστον 294.312 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 36.042 θανάτους σε σύνολο 250.908 κρουσμάτων, η Ιταλία με 32.486 θανάτους (228.006 κρούσματα), η Γαλλία με 28.215 θανάτους (181.826 κρούσματα) και η Ισπανία με 27.940 θανάτους (233.037 κρούσματα).

Τα παραπάνω στοιχεία τρομάζουν και δείχνουν το κατά πόσο γρήγορα έδρασαν οι χώρες παίρνοντας μέτρα προστασίας απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας. Μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα υπάρχει και ένα παράδειγμα μιας χώρας που θεωρείται πρότυπο απέναντι στην πανδημία. Ο λόγος για το Βιετνάμ την χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας η οποία παρά του ότι συνορεύει με την Κίνα – χώρα πηγή της πανδημίας- και με πληθυσμό πάνω από 97 εκατομμύρια έχει καταγράψει 324 κρούσματα και κανέναν θάνατο. «Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους καταστάσεις με άγνωστες παραμέτρους είναι καλύτερο να αντιδράς υπερβολικά» σημείωσε στο BBC ο Τοντ Πόλακ, σύμβουλος του Χάρβαρντ για την πρόοδο της υγείας στο Βιετνάμ.

Φυσικά για την περίπτωση του Βιετνάμ είχε μιλήσει τον περασμένο Μάρτιο στο Pagenews.gr ο Έλληνας Κώστας Συλλιγάρδος ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στο Βιετνάμ. Ο κ. Συλλιγάρδος ήταν ο πρώτος που είχε αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο το Βιετνάμ θεωρείται πλέον από την επιστημονική κοινότητα των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων πρότυπο.

Αναγνωρίζοντας ότι το ιατρικό σύστημα της χώρας σύντομα θα κατακλύζεται από ακόμη και ήπια εξάπλωση του ιού, το Βιετνάμ επέλεξε την πρόληψη νωρίς και σε μαζική κλίμακα, όπως είχε πει και στο pagenews.gr ο κ. Συλλιγάρδος. Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, προτού καταγραφούν κρούσματα, η κυβέρνηση του Βιετνάμ πήρε δραστικά μέτρα για να προετοιμαστεί για αυτήν τη μυστηριώδη νέα πνευμονία που είχε τότε σκοτώσει δύο ανθρώπους στη Γουχάν της Κίνας.

Όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις 23 Ιανουαρίου – ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει από το Γουχάν για να επισκεφτεί τον γιο του στην πόλη Χο Τσι Μινχ – το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Βιετνάμ ήταν ήδη σε εφαρμογή. «Πολύ, πολύ γρήγορα ενήργησε με τρόπους που φαινόταν να ήταν πολύ ακραίοι εκείνη την εποχή, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετά λογικοί», λέει ο καθηγητής Γκάι Θέιτς, διευθυντής της μονάδας κλινικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (OUCRU) στην πόλη Χο Τσι Μινχ, η οποία συνεργάζεται με την κυβέρνηση για τα προγράμματα μολυσματικών ασθενειών. Το Βιετνάμ επέβαλλε περιορισμούς στα ταξίδια, στενή παρακολούθηση και τελικά κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα και αύξηση των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα και σε άλλα ευάλωτα μέρη.

Τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στα τέλη Ιανουαρίου και παρέμειναν κλειστά μέχρι τα μέσα Μαΐου. Ξεκίνησε μια τεράστια και έντονη εργασία ανίχνευσης επαφών. «Αυτή είναι μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει πολλές επιδημίες στο παρελθόν», εξηγεί ο καθηγητής Θέιτς, από τους Sars το 2003 έως τη γρίπη των πτηνών το 2010 και μεγάλες εκδηλώσεις ιλαράς και δάγκειου πυρετού.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το Βιετνάμ έστειλε όλους όσους εισήλθαν στη χώρα – και οποιονδήποτε εντός της χώρας που είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – σε κέντρα καραντίνας για 14 ημέρες. Το κόστος καλύφθηκε κυρίως από την κυβέρνηση. Ο καθηγητής Θέιτς ανέφερε ότι η καραντίνα σε τόσο μεγάλη κλίμακα είναι το κλειδί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το ήμισυ όλων των μολυσμένων ατόμων είναι ασυμπτωματικοί.

Οι εγκαταστάσεις δεν ήταν πάντα πολυτελείς αλλά κρατούσαν δυνητικά μολυσμένους ανθρώπους μακριά από το ευρύ κοινό. Όλοι σε καραντίνα ελέγχθηκαν, άρρωστοι ή όχι, και το 40% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του Βιετνάμ δεν είχαν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού. «Εάν έχετε αυτό το επίπεδο [ασυμπτωματικών φορέων], το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να το ελέγξετε είναι αυτό που έκανε το Βιετνάμ», ανέφερε ο Θέιτς. «Αν δεν περιορίσετε αυτούς τους ανθρώπους, θα βοηθήσουν στη διάδοση της λοίμωξης».

Πηγή: Pagenews.gr