ΠΝΠ εξ αποστάσεως εργασία: Παρατείνεται η δυνατότητά της – Για ποιους ισχύει η αναστολή εργασίας

0
35

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για το περιεχόμενο νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε σχέση με ειδικές προβλέψεις στην εργασία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, πριν λάβει το λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για τη λειτουργία σχολείων o Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη νέα ΠΝΠ ώστε να περιοριστεί η διασπορά και η μετάδοση του κορωνοϊού.

Θα υπάρχουν και πρόστιμα

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ρυθμίσεις που επιτρέπουν σε εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως εφόσον αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται εξ αποστάσεως ή να μπουν σε αναστολή ως τα τέλη Σεπτέμβρη. Τέλος, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί τότε προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Πέτρα για την νέα ΠΝΠ για τον κορωνοϊό

«Στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

    • Παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
    • Δυνατότητα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
    • Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων για την εφαρμογή της, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση».

Σε ανακοινώσεις για το τι θα γίνει με τη νέα σχολική χρονιά προχώρησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης του σχολικού έτους. Διαβάστε τι θα ισχύσει αναλυτικά εδώ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr