ΠΟΕΔΗΝ: Είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων

0
97

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε τοποθετηθεί και για το ακαταδίωκτο των υγειονομικών της Επιτροπής των Ειδικών.

Ως προς τον αριθμό κλινών ΜΕΘ, ανέφερε: «Οι κλίνες ΜΕΘ, που λειτουργούσαν με βάσει το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας στις 17/5, ήταν 1205. Οι 5 κλίνες είναι ιδιωτικές και οι 45 σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Στις 1205 κλίνες ΜΕΘ, που λειτουργούσαν 17/5 σε Γενικά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία, περί τις 350 είναι προσωρινές ΜΕΘ, που στήθηκαν εν μία νυκτί για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών κοροναϊού.

Σχετικά με τις ΜΕΘ

Οι προσωρινές ΜΕΘ, όπως θάλαμοι κλινικών, χειρουργικές, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχεορουργικές μονάδες κ.ά. σταδιακά κλείνουν και επιστρέφουν στη οργανική τους λειτουργία. Επίσης, θα κλείσουν αρκετές κλίνες σε κανονικές ΜΕΘ, επειδή δεν μπορούν να υποστηριχθούν με προσωπικό. Πού είναι λοιπόν οι 1500 κλινες ΜΕΘ, που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλής;

Εξάλλου, με την υψηλή θνητότητα που διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες σε ΜΕΘ νοσοκομείων, αυτοσχέδειες και μη, επιβεβαιώνεται ότι γενικώς ΜΕΘ δεν πρέπει να βαπτίζονται οι κλίνες αιθουσών, με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό, ανειδίκευτο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που θα λειτουργούν μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα είναι περί τις 800», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς

Για τον εμβολιασμό των πολιτών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε τα εξής: «Ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε σήμερα περισσότερο με τους 5 μόνο εμβολιασμένους ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, παρά με τους 387 ανεμβολίαστους. Να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν εμβολιάσθηκαν παρότι ήρθε η σειρά τους. Είναι αρνητές του κοροναϊού; Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν εμβολιαστικά κέντρα; Πού ήταν οι υπηρεσίες του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκηση, να τους βοηθήσουν; Πού ήταν οι κατ’ οίκον υπηρεσίες να πάνε σπίτι τους, να κουβεντιάσουν, να τους πείσουν και να τους βοηθήσουν στο κλείσιμο του ραντεβού; Όταν το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, δεν είναι εύκολη η μετακίνηση στους ανήμπορους».

Σχετικά με το υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως «είναι χρέος και καθήκον όλων των υγειονομικών να εμβολιασθούν. Προστατεύουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς. Χάσαμε 27 συναδέλφους από κοροναϊό, χωρίς να χαρακτηρισθεί ο θάνατός τους εργατικό ατύχημα».

«Όμως, είναι ψέματα τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών, που διαρρέουν, αν και είναι υψηλότατα (85% και άνω)», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Και προσέθεσε: «Δεν είναι μόνο όσοι εμβολιασθηκαν. Είναι και όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο και όσοι με ιατρική οδηγία δεν εμβολιάζονται. Με πειθώ και όχι εξαναγκασμό όλοι οι υγειονομικοί θα εμβολιασθούν. Δεύτερη ευκαιρία με προτεραιότητα και όχι με ραντεβού, που πολλοί συνάδελφοι περιμένουν τη σειρά τους. Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα. Παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες.

Σχετικά με τις προσλήψεις υγειονομικών

Εμβολιασμένοι και μη τηρούμε τα μέτρα προστασίας για τη μη διασπορά του ιού. Εάν υπάρξουν κάποιοι μετρημένοι στα δάκτυλα αρνητές του κοροναϊου, υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα να παραπεμφθούν για αυστηρή τιμωρία».

Για τις προσλήψεις υγειονομικών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε: «Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 4.900 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και 600 μόνιμων γιατρών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έρθουν τέλος του άλλου χρόνου.

Για να είναι ενίσχυση, πρέπει να μονιμοποιηθούν ή έστω να παραταθούν οι συμβάσεις των 16.000 συμβασιούχων. Εάν απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τότε μιλάμε για απογύμνωση του ΕΣΥ. Οι εξαγγελίες μέχρι τώρα είναι για συμμετοχή στο διαγωνισμό, με συξημένη μοριοδότηση. Αυτό σημαίνει απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr