Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Οι δυνάμεις των δύο χωρών [πίνακες]

0
49

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης να καταγράφονται στοιχεία των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ Ελλάς – Τουρκίας, τα οποία σε αρκετές των περιπτώσεων παρουσιάζουν την χώρα μας σε δυσμενή θέση έναντι των Τούρκων σε ότι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω των μνημονιακών επιλογών η Ελλάδα έχει μειώσει κατά πολύ τις αμυντικές της δαπάνες, ωστόσο παραμένει αξιόμαχη καθώς είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά δυνάμεις στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ναι μεν οι Τούρκοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο ένεκα απόστασης είναι στρατιωτικά σε πιο πλεονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας, αλλά οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο και στον ελληνοτουρκικό χώρο.

Τι αναφέρουν οι στρατιωτικοί αναλυτές

Όπως εκτιμούν και αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές στο Αιγαίο, τα ποσοτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Άγκυρας σε κάποιους τομείς απέναντι στην Ελλάδα ουδόλως αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας. Με μια αρκετά καλά οργανωμένη και συνεκτική ελληνική άμυνα, με ισάριθμο με αυτό της Τουρκίας αλλά πολύ αξιόλογο Πολεμικό Ναυτικό, με κάπως λιγότερη αριθμητικά Πολεμική Αεροπορία αλλά ζηλευτή όσον αφορά τα επίπεδα μαχητικής ικανότητας και δεξιοτεχνίας και με υψηλό βαθμό συνεκτικότητας και ομοψυχίας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν δραστικό όργανο προστασίας εθνικών συμφερόντων.

Αυτό το διαπίστωσαν αρκετά καλά οι Τουρκικές δυνάμεις στην προσπάθεια εισβολής στον Έβρο και στα νησιά πριν από μερικούς μήνες.

Άλλωστε αν πίστευαν ότι τα πράγματα είναι εύκολα στην Ελλάδα, θα είχαν επιχειρήσει και άλλες φορές να προκαλέσουν σύρραξη ή θερμό επεισόδιο. Είναι επίσης αληθές ότι οι διχαστικές μέθοδοι του καθεστώτος του Ερντογάν, οι διώξεις αντιφρονούντων έχουν εισχωρήσει βαθειά στο στράτευμα στην Τουρκία και υπάρχει εμφανής έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών. Οι «εκκαθαρίσεις» χιλιάδων ανεπιθύμητων αξιωματικών όλων των βαθμίδων – ιδιαίτερα στο Ναυτικό  και την Αεροπορία- έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους κλάδους.

Δείτε στους παρακάτω πίνακες τους συσχετισμούς δυνάμεων σε απόλυτους αριθμούς:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr