Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαφορετικό το φετινό Πάσχα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα

0
52

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύ διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Πολύ διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που δοκιμάζονται σκληρά λόγω του πολέμου στη χώρα τους. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το τελευταίο 24ωρο (21/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 332 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 58 ανήλικοι. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 21.761 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.112 ανήλικοι.

Μια από τις δομές που φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι στη δομή προσφύγων Σερρών όπου έφτιαξαν πασχαλινές λαμπάδες, τσουρέκια και άλλα εδέσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euronews.com και σε δηλώσεις που φιλοξενεί οι νεαρότεροι έμειναν πίσω στην Ουκρανία για να πολεμήσουν και να μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Τα παιδιά έχουν εγγραφεί σε σχολεία συνολικά τα 30 από τα 36.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες πλέον καταλαβαίνουν πως θα μείνουν περισσότερο στην Ελλάδα από ότι αρχικά υπολόγιζαν.

Θηριωδίες σε βάρος αμάχων στη Μαριούπολη

Την υποστήριξη της ΕΕ στην έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων Μαριούπολης εκφράζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Σημειώνει επίσης  ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Αζοφστάλ και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr