Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφοριακό «κομφούζιο» με την τύχη του ρωσικού καταδρομικού «Μόσκβα»

0
23

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αφαίρεση του «Μόσκβα» από την ενεργό μάχη επιφέρει μείωση στη δυναμική της Ρωσίας στην περιοχή.

Πληροφοριακό “χάος” επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με το τι συνέβη στο ρωσικό καταδρομικό «Μόσκβα». Από την πλευρά της Ουκρανίας οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε πυραυλικό πλήγμα και ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το σκάφος βυθίστηκε. Η Ρωσία ανέφερε ότι το «Μόσκβα» υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά.

Τι σημαίνει η αφαίρεση του Μόσκβα από την μάχη

Η αφαίρεση του «Μόσκβα» από την ενεργό μάχη επιφέρει μείωση στη δυναμική της Ρωσίας στην περιοχή.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες

Οι αναφορές των δύο πλευρών είναι αντικρουόμενες που δεν μπορεί να γίνει ούτε ο συγκερασμός τους, προκειμένου να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Ακόμη δε και η ουκρανική πλευρά δείχνει να επιδεικνύει μια κάποια αυτοσυγκράτηση.

Οι επιθέσεις που επιβεβαίωσε η Μόσχα ήταν αυτές που έγιναν στα χωριά των περιφερειών Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι ενεπλάκησαν σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση πέραν των δικών τους συνόρων. Το ουκρανικό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης ανέφερε ότι αυτά τα μηνύματα αποτελούν «ειδική επιχείρηση πρόκλησης αντιουκρανικής υστερίας» και έκανε λόγο για ψευδεπίγραφα περιστατικά που χρησιμεύουν ως πρόφαση για αντίποινα. Αυτό που οι Ουκρανοί παραδέχονται πως βομβάρδισαν είναι μια γέφυρα κοντά στο Χάρκοβο.

ΗΠΑ: Δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες για την έκρηξη στο “Μόσκβα”

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, αφού οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εβλήθη από ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε μέσω telegram ότι, κατόπιν εντολής του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγινε η τέταρτη ανταλλαγή κρατουμένων από τις 24 Φεβρουαρίου. Η Βέρεστσουκ έγραψε ότι πέντε αξιωματικοί, 17 επίστρατοι και οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, επεστράφησαν στην Ουκρανία. Η Βέρεστσουκ δεν παρείχε λεπτομέρειες για τον τόπο και τις συνθήκες της ανταλλαγής, ούτε και πόλοι Ρώσοι απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα. Η ρωσική πλευρά, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε δε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο Ουκρανοί πιλότοι που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό στις 8 Μαρτίου κοντά στο χωριό Νόβαγια Μπασάν, 80 χλμ. ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία. Οι συνθήκες της απελευθέρωσής τους δεν διευκρινίστηκαν, ωστόσο το υπουργείο ανακοίνωσε πως «είναι σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη».

Λίγα λόγια για το Μόσκβα

Το Μόσκβα είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr