Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς επηρεάζει την αγορά ακινήτων ο πόλεμος στην Ουκρανία

0
43

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα στην αγορά ακινήτων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί παρά την ανησυχία που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα στην αγορά ακινήτων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί παρά την ανησυχία που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές και επαγγελματίες του τομέα ακινήτων, είναι πρώιμο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σημαντική αύξηση κατά 9,8% κατέγραψαν οι τιμές των νέων διαμερισμάτων τη χρονιά που μας πέρασε. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,4%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

Δυναμική ανάκαμψη προβλέπουν και διάφορες μελέτες και εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πιο πρόσφατη την έρευνα της διεύθυνσης Ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS) για την ελληνική αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρει το 2021 υπήρξε μια ισχυρή χρονιά για την ελληνική αγορά κατοικιών, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται ακόμη ισχυρότερο, καθώς σύμφωνα με το 61% του δικτύου των συνεργατών της CPS, η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, με το 37% να προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόλις το 2% αναμένει συρρίκνωση. Οι συνεργάτες της CPS προβλέπουν διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών και Εκτιμήσεων της Cerved Property Services, Δ. Παπαστάμος, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς, είναι πιθανό να επηρεάσουν δυσμενώς την αναμενόμενη πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς κυρίως ως προς τον βαθμό υλοποίησης των νέων οικοδομών αλλά και τον πιθανό ετεροχρονισμό των αποφάσεων διεθνών επενδυτών όσον αφορά νέα σχεδία στο ελληνικό real estate. Τονίζει όμως ότι πολλές φορές βέβαια αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον μπορεί να ανατραπεί εύκολα και να οδηγήσει σε βελτίωση της αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ιωσήφ Αραμπατζής, διευθύνων σύμβουλος της Επίκυκλος Κατασκευαστικής, «αν η ερώτηση είναι ποια είναι η καλύτερη στιγμή για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, η απάντηση είναι χθες». «Όποιος δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί χθες, τότε η καλύτερη στιγμή είναι το σήμερα. Θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα έχουν ανοδική τάση», προσθέτει ο κ. Αραμπατζής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr