Πολιτικό σεισμό στην τουρκική αντιπολίτευση – Η Ακσενέρ αποχωρεί

0
30

Προτείνει Ιμάμογλου και Γιαβάς στις εκλογές απέναντι στον Ερντογάν

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, καθώς εξέφρασε τη διαφωνία της με την υποψηφιότητα για την προεδρία της Τουρκίας του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η Ακσενέρ ξεκαθάρισε πως «η συμμαχία των 6» κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αντικατοπτρίζει πλέον την εθνική βούληση!

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος κάλεσε «στο καθήκον» τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ουσιαστικά τους ζήτησε να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας. Και οι δύο δήμαρχοι εξελέγησαν στα αξιώματά τους από το CHP!

«Tο “τραπέζι των 6” έχασε την ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τη βούληση του έθνους στις αποφάσεις του. Αυτό το τραπέζι έπαψε να είναι ένας κοινός νους όπου μπορούν να συζητηθούν πιθανοί υποψήφιοι και έχει μετατραπεί σε ένα συμβολαιογραφικό τραπέζι που λειτουργεί για την πιστοποίηση ενός και μόνον υποψηφίου», δήλωσε η Ακσενέρ. Οπως τόνισε, η ίδια πρότεινε τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κερδίζουν με διαφορά, όμως δεν έγιναν δεκτοί από τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας και ξεκαθάρισε τη διαφωνία της με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου.

«Γι’ αυτό καλώ τον Μανσούρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Στα πρόθυρα μιας πολύ κρίσιμης καμπής, το έθνος μας σας καλεί στο καθήκον. Αυτό το καθήκον είναι το καθήκον να καταστρέψετε την επιβολή. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα αναντίρρητο καθήκον. Ο κυρίαρχος αυτού του καλέσματος είναι το έθνος. Επειτα από αυτή την ώρα, το καθήκον μας είναι να κάνουμε μια επιλογή», δήλωσε η Ακσενέρ.

Ο Κιλιτσντάρογλου

Από την πλευρά του, ο Κιλιτσντάρογλου υποβάθμισε τις διαφωνίες που ανέκυψαν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, τονίζοντας σε δήλωσή του: «Μην ανησυχείτε, όλες οι πέτρες θα μπουν στη θέση τους».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση, καθώς διαλύθηκε «η συμμαχία των 6» και τώρα θα αρχίσει το αφήγημα πως τα κόμματα αυτά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν την Τουρκία, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν έστω στον υποψήφιό τους για την προεδρία. Πάντως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας και το μεγάλο ερώτημα είναι ποια βήματα θα κάνουν ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς και πόσοι υποψήφιοι θα υπάρχουν για την προεδρία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν και χθες υποσχέθηκε τη γρήγορη ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Πολιτικοί αναλυτές κατηγορούν την Ακσενέρ πως ανακοίνωσε την οριστική της θέση περίπου μόλις δυο μήνες πριν από τις εκλογές.

Ομως η πρόεδρος του Καλού Κόμματος είχε δείξει τις προθέσεις της όταν στις 14 Δεκεμβρίου του 2022 είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση μαζί με τον Ιμάμογλου και είχε σταθεί δίπλα στον δήμαρχο της Πόλης, όταν ο ίδιος είχε καταδικαστεί από τουρκικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης για «προσβολή αξιωματούχων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr