Πολωνία δικαίωμα στην άμβλωση: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με την Αστυνομία

0
15

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις των διαδηλωτών για το δικαίωμα στην άμβλωση με την Αστυνομία στην Πολωνία. Σήμερα υπήρξαν συγκρούσεις μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι στην Πολωνία πάρθηκε απόφαση που ενισχύει τους περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση στην καθολική χώρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη την 22α Οκτωβρίου να αυστηροποιήσει περαιτέρω τον ήδη περιοριστικό νόμο για την άμβλωση.

Η οργάνωση Strajk Kobiet (Απεργία των Γυναικών) οργάνωσε μια διαμαρτυρία με το κλείσιμο του δρόμου με αυτοκίνητα σε μια γέφυρα στη Βαρσοβία και δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σε ξεχωριστή κινητοποίηση, μπροστά από το υπουργείο στην πρωτεύουσα Βαρσοβία σήμερα το απόγευμα, όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν ένα μεγάλο πανό έξω από το υπουργείο, το οποίο έγραφε «Ελεύθερη άμβλωση, ελεύθερη εκπαίδευση» και φώναζαν το σύνθημα «σχολεία ελεύθερα από τον φασισμό», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκρούσεις

Η Αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο κτίριο με βαν, κλείνοντας τον δρόμο στους διαδηλωτές και απομακρύνοντας όσους είχαν καθίσει στο οδόστρωμα, σύμφωνα με τις τηλεοπτικές εικόνες. Η οργάνωση Szpila, μια ομάδα ακτιβιστών «κατά της καταστολής», γνωστοποίησε ότι 4 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Η Αστυνομία της Βαρσοβίας δεν έχει σχολιάσει κάτι για το θέμα.

Αν και επικεντρώνονται στο θέμα της άμβλωσης, οι διαδηλώσεις αντηχούν και τον ευρύτερο θυμό των πολιτών κατά της εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας και των συμμάχων της στην καθολική εκκλησία. Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δέχθηκε επικρίσεις καθώς διόρισε τον Πρέμισλαβ Τσζάρνεκ, έναν πολέμιο της εξάπλωσης της «ιδεολογίας των ΛΟΑΤΚΙ», στη θέση του υπουργού Παιδείας, σε μια νέα στροφή προς τα δεξιά σε ό, τι αφορά τα κοινωνικά θέματα.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε αφού προσπάθησε να αφαιρέσει ένα προστατευτικό τζάμι από ένα περιπολικό. Τοπικά ΜΜΕ είχαν νωρίτερα μεταδώσει ότι ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από ένα αστυνομικό βαν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr