Πολωνία εκλογές: Οριακή νίκη για τον Ντούντα

0
51

Στον πόντο φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές ο Αντρέι Ντούντα καθώς στο 99,7% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί συγκεντρώνει το 51,2% των ψήφων. Ο εθνικολαϊκιστής ηγέτης αναμένεται να είναι ξανά  πρόεδρος έναντι του φιλελεύθερου φιλοευρωπαίου Ραφάλ Τρσασκόφσκι. Ακόμα και αν υπάρχει κάποια απόκλιση στα τελικά αποτελέσματα, η νίκη του Ντούντα δεν θα ανατραπεί σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Νωρίτερα, exit poll στα ίδια 500 εκλογικά τμήματα έφερε τη διαφορά να είναι ακόμη πιο μικρή, με τον Ντούντα να συγκεντρώνει το 50,4% και τον Τρσασκόφσκι το 49,6% των ψήφων.

Ο αρχηγός του κράτους, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), έσπευσε να ανακηρύξει τη νίκη του χθες βράδυ, μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν παρά το απόγευμα το νωρίτερο.

Καταλυτικός ο ρόλος των ΜΜΕ

Αναλυτές σημειώνουν ότι η προβλεπόμενη οριακή επικράτηση του Ντούντα εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά ΜΜΕ στην πράξη στρατεύθηκαν υπέρ της εκστρατείας του. Η αναμέτρηση είχε χαρακτηριστεί από πολλούς δημοψήφισμα για την κυβέρνηση του PiS. Αν πράγματι επικρατήσει ο Ντούντα, η μονοκρατορία του PiS θα συνεχιστεί ως τουλάχιστον το 2023, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.

Οι αντίπαλοι του Ντούντα και του PiS, σύμφωνα με το cnn.gr εκφράζουν φόβους πως η επικράτηση του υποψηφίου της κυβερνώσας παράταξης θα σηματοδοτήσει κλιμάκωση της πάταξης των ΜΜΕ, της περιστολής της ανεξαρτησίας των δικαστικών και της αυτοδιοίκησης, καθώς βλέπουν διαρκή αυταρχική παρέκκλιση στην Πολωνία.

Πάντως ο νυν πρόεδρος εμφανίστηκε να υιοθετεί συμφιλιωτικό τόνο χθες βράδυ, προσκαλώντας τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι στο προεδρικό μέγαρο. «Θέλω να σφίξουμε τα χέρια (…) και όλοι οι συμπατριώτες μας να δουν τη χειρονομία, ώστε τα πνεύματα να ηρεμήσουν, διότι είχαν εξαφθεί υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο Ντούντα.

Η κόρη του προέδρου, η Κίνγκα, απούσα από την εκστρατεία ως τις τελευταίες της ημέρες, προτίμησε ακόμη πιο συμφιλιωτικό τόνο. «Ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών μας, του χρώματος του δέρματός μας, των απόψεών μας, του ποιον υποστηρίζουμε ή ποιον αγαπάμε, όλοι μας είμαστε ίσοι και αξίζουμε σεβασμό. Σε κανέναν δεν αξίζει να γίνεται αντικείμενο μίσους», τόνισε.

Επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Το σχόλιο αναμφίβολα αναφερόταν στην επίθεση που εξαπέλυσαν ο Ντούντα και άλλα στελέχη του PiS εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. «ιδεολογία πιο επικίνδυνη από τον κομμουνισμό» με το κόμμα του να υποστηρίζει πως τα δικαίωματά τους απειλούν την πολωνική ταυτότητα. Αντίθετα, ο Τρζασκόφσκι, ως δήμαρχος της Βαρσοβίας, υπέγραψε μια δήλωση ανεκτικότητας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα προκαλώντας αντιδράσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγγείλει τη ρητορική και τη στάση κατά των ομοφυλοφίλων, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν την άρνηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε όσους δήμους της χώρας δήλωσαν «απαλλαγμένες από ΛΟΑΤ», όπως αναφέρει η Εφσυν.

Η εκστρατεία του Ντούντα στοχοποίησε επίσης τον Τρζασκόφσκι ως κάποιον που θα ξεπουλούσε τα συμφέροντα των πολωνικών οικογενειών, σε μια χώρα όπου υπήρχε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης πριν αποδεκατιστεί από το Ολοκαύτωμα των ναζί.

Η εκλογική αναμέτρηση παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, όπως και στην Ουάσινγκτον, καθώς η έκβασή της εν πολλοίς θα κρίνει εάν η Βαρσοβία θα παραμείνει ή όχι σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της στην ΕΕ, την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα της ανατολικής Ευρώπης που το τελευταίο διάστημα συντονίζεται ολοένα περισσότερο με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr