Πόρισμα ΝΔ για Novartis: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε σαν να μην κυβερνούσε ανθρώπους» – Ευθύνες στον Τσίπρα

0
59

Με πολύ σκληρές εκφράσεις και καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το παραδικαστικό κύκλωμα που δημιουργήθηκε την περίοδο 2015 – 2019 για την σκευωρία Novartis και τον μηχανισμό με τον οποίο επιχειρήθηκε ο έλεγχος όλων των εξουσιών. Το πόρισμα επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο εισαγωγικό κεφάλαιο του κειμένου της πλειοψηφίας υπογραμμίζεται πως «Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα», όμως επισημαίνεται ότι «στην παρούσα φάση» δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι σχετικές ευθύνες καθώς η εντολή της Βουλής προς την προανακριτική περιόρισε τις έρευνες αποκλειστικά στις ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε και τις τρεις αρχές, συμπεριφέρθηκε σαν να μην κυβερνούσε ανθρώπους, κυβέρνησε αντίθετα στους νόμους και συμπεριφέρθηκε σαν να κυβερνούσε για πάντα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παραβίασε απλά τις ηθικές αρχές αλλά υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι παραβίασε και συγκεκριμένες ποινικές διατάξεις», αναφέρεται σε άλλο σημείο του πορίσματος.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως «στις ελεύθερες κοινωνίες οι κυβερνήσεις δεν αναζητούν αρμούς της εξουσίας που πρέπει να ελέγξουν, αλλά σέβονται την ανεξαρτησία των άλλων εξουσιών και ιδίως της δικαιοσύνης που αποτελεί το καταφύγιο του πολίτη και το εχέγγυο ότι δεν θα αδικηθεί. Η διακυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας είχε προετοιμάσει ότι έχοντας ως πρότυπα άλλες χώρες, που δεν φημίζονται για την δημοκρατική τους λειτουργία, βασική της επιδίωξη θα ήταν η ποδηγέτηση των θεσμών, των ΜΜΕ και της ίδιας της δικαιοσύνης. Αυτό ήταν μια πολιτική εκτίμηση που τη βλέπαμε να εξελίσσεται με την πλήρη ανοχή της ηγετικής ομάδας και του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που φέρει απόλυτα την πολιτική ευθύνη της προσπάθειας εξόντωσης, χωρίς στοιχεία, των πολιτικών του αντιπάλων και της χειραγώγησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Προσθέτουν ότι η αρχική εκτίμηση ενδυναμώθηκε με «αδιάσειστα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας» και αναφέρονται χαρακτηριστικά στις υποθέσεις όπου:

– Φυσικά πρόσωπα παρακολουθούνταν

– Κορυφαίοι υπουργοί συνομιλούσαν με ανθρώπους που εκείνη την στιγμή ελέγχονταν από τη δικαιοσύνη και περιέγραφαν την λειτουργία του Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ ως ενός μαγαζιού που κάνει «δουλειές» ενώ υπήρχε το παραμάγαζο του κ. Παπαγγελόπουλου που ενοχλεί τις «δουλειές» του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο κ. Παππάς (πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ζητούσε από φυσικά πρόσωπα να κατηγορήσουν, χωρίς στοιχεία, τη σύζυγο του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να τύχουν ευμενών δικαστικών αποφάσεων

– Με άνεση μετέφεραν φακέλους δικογραφιών, που ερευνώντο από τη Δικαιοσύνη στα υπουργικά γραφεία

– Εντός του Μεγάρου Μαξίμου, έκαναν συναντήσεις όπου εκβίαζαν πολίτες και τακτοποιούσαν την επίλυση ανοικτών κακουργηματικών υποθέσεων, ζητώντας να καταβληθούν χρήματα σε τρίτους.

– Το κορυφαίο δε γεγονός όλων είναι ότι ενορχήστρωσαν την δικαστική εξόντωση, χωρίς στοιχεία, δέκα πολιτικών τους αντιπάλων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργών, με σκοπό να επιτύχουν κομματικά οφέλη”.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας εξηγεί ότι: «Η ιδιαιτερότητα της διερευνώμενης υπόθεσης (σ.σ. σκευωρία Novartis) ξεπερνά μια οικονομική συναλλαγή και πράξεις διαφθοράς του ελεγχομένου υπουργού και αγγίζει τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ήτοι της ανεξάρτητης λειτουργίας των αρμοδιοτήτων – εξουσιών της Πολιτείας, την οποία εγγυάται η διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγματος.

Η ανάδειξη όλων αυτών των παρανόμων μεθοδεύσεων έχει ως βασικούς στόχους, αφενός να αχθούν ενώπιον του νόμιμου δικαιοδοτικού οργάνου και εξεταστούν με τις εγγυήσεις, που ορίζει το δικαιοκρατικό μας σύστημα οι υποθέσεις, αφετέρου να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον. Να γνωρίζει η κάθε μελλοντική εξουσία ότι λογοδοτούν αυτοί που με ποινικά κολάσιμες πράξεις ναρκοθετούν την δημοκρατία μας και φλερτάρουν με ολοκληρωτικές πρακτικές, κατασκευάζοντας χωρίς στοιχεία υποθέσεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και να θωρακιστεί θεσμικά η Χώρα, ώστε να μην αποτολμήσουν παρόμοιες πράξεις όσοι εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις».

Ο Τσίπρας έδειξε πολιτική ανοχή

Η ΝΔ τονίζει ότι η τοξική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν και η απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης έγινε με την ανοχή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από όλο το αποδεικτικό υλικό παρατηρείται ότι υπήρχε μια δομημένη λειτουργία την οποία κατηύθυνε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την πλήρη πολιτική ανοχή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, που σκοπό είχε την ποδηγέτηση της δικαιοσύνης και τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων αλλά και φυσικών προσώπων. Αποκορύφωμα αυτής της λειτουργίας ήταν η υπόθεση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Novartis, όπου στοχοποιήθηκαν και κυριολεκτικά «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο από την έρευνα κατέστη εμφανές ότι παρόμοιες τακτικές ακολουθήθηκαν και σε άλλες υποθέσεις.

Κατά τις εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής υπέπεσαν στην αντίληψη της επιπλέον συναφή αδικήματα λειτουργίας παραδικαστικού συστήματος με την ίδια μεθοδολογία όπως στην υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ίδια αλληλουχία ενεργειών στις υποθέσεις εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, εντός μάλιστα του Μεγάρου Μαξίμου, σειρά υποθέσεων που καταγγέλλει ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Αθανασίου και στην υπόθεση που καταγγέλλει η πρώην εισαγγελέας κα Τσατάνη” τονίζεται χαρακτηριστικά για να συμπληρωθεί:

Η υλοποίηση του σχεδίου του κ. Παπαγγελόπουλου επί της αρχής γινόταν ως ακολούθως:

– Διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος πολιτικών ή άλλων φυσικών προσώπων σε δημοσιογράφους (ενδεικτικά στους κκ Βαξεβάνη, Φιλιππάκη, Παπαδάκου) και μέσα που λειτουργούσαν ως φερέφωνα των επιθυμιών του αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου (όπως το Documento και η εφημερίδα Δημοκρατία).

– Εν συνεχεία αξιοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα και τα διαβίβαζε, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των προσώπων που αφορούσαν.

– Δεν σταματούσε όμως εκεί, ασκούσε πιέσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς να χειριστούν τις υποθέσεις κατά τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε, έχοντας φροντίσει σε αυτές τις θέσεις να βρίσκονται άτομα που μπορούσε να τους ασκήσει αθέμιτη επιρροή. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, μέσω της τακτικής των δημοσιευμάτων εξώθησε σε παραίτηση την πρώην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς κα Ράικου.

– Σε περίπτωση μάλιστα που οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν πειθαρχούσαν στις επιθυμίες του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως η κα Ράικου και ο κ. Αγγελής, επιστρατεύονταν οι ίδιοι δημοσιογράφοι και τα μέσα για να στοχοποιήσουν πλέον τους ίδιους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ώστε να καμφθεί η αντίσταση τους και να πειθαρχήσουν. Εάν, παρά ταύτα, συνέχιζαν να μην πειθαρχούν, επιστρατευόταν η πειθαρχική τους δίωξη που εν τέλει τους οδηγούσε σε παραίτηση, με αποτέλεσμα την εξόντωσή τους.

Τη συγκεκριμένη μεθοδολογία καταγγέλλουν κορυφαίοι εισαγγελικοί λειτουργοί όπως η κα Ράικου (ως εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στην υπόθεση Novartis), ο κ. Αθανασίου (ως οικονομικός εισαγγελέας σε σειρά υποθέσεων), ο κ. Αγγελής (ως επόπτης Αντιεισαγγελέας του ΑΠ για την Εισαγγελία Διαφθοράς), η κα Τσατάνη (ως εισαγγελέας που διενεργούσε προκαταρκτική στην υπόθεση Βγενοπούλου) και η κα Κυβέλου (ως αντιεισαγγελέας Εφετών που αντέδρασε στην ανάληψη της εισαγγελίας διαφθοράς από την κα Τουλουπάκη).

Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω υπάρχει η ακόλουθη παραδικαστική λειτουργία:

– Ο κ. Παπαγγελόπουλος, αν όχι με την ενθάρρυνση, πάντως με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να ελέγξει τους αρμούς τις δικαστικής εξουσίας μέσω των κρίσιμων Εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικών.

-Για την επιτυχία του εγχειρήματός του αντιλαμβάνεται ότι στις συγκεκριμένες θέσεις πρέπει να υπηρετούν συνεργάσιμοι με αυτόν εισαγγελείς και απομακρύνει αυτούς που δεν επιθυμούν να ενδώσουν σε πιέσεις.

-Για τα άτομα που θέλει να στοχοποιήσει συνεργάζεται με δημοσιογράφους και μέσα, προκειμένου να διοχετεύει κατασκευασμένα δημοσιεύματα και να προκαλεί, κατόπιν αυτών προκαταρκτικές εξετάσεις.

– Οι εισαγγελείς που δεν πειθαρχούσαν, στοχοποιούνταν με δημοσιεύματα και εν τέλει απομακρύνονταν με ενεργοποίηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος τους.

– Εν συνεχεία, με την αρωγή των εισαγγελικών λειτουργών που συνεργάζονταν μαζί του και κατείχαν τις καίριες θέσεις αλλά και συγκεκριμένους δημοσιογράφους ασκούσε πλήρη έλεγχο στις υποθέσεις που αφ’ ενός ενδιέφεραν τον ίδιο, αλλά αφετέρου παρείχαν και πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από άλλα οικονομικά οφέλη για τον ίδιο και τους συμμετόχους του.

Η δύναμη του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει πέρα από τα στοιχεία που θα αναδειχθούν αναλυτικά κατωτέρω και από την προσκομισθείσα στην επιτροπή μας διαλογική συζήτηση μεταξύ του κ. Μιωνή και κ. Παππά, το περιεχόμενο της οποίας αποδέχεται και αναπαραγάγει ως αληθές και ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Το άκουσμα και μόνο των ακόλουθων χωρίων, αλλά και ο τρόπος που αναφέρεται ο κ. Παππάς για την εισαγγελέα Διαφθοράς αρκούν:

ΠΑΠΠΑΣ: Απλά μην ανοίγεις τώρα… ο Παπαγγελόπουλος, εντάξει…

ΜΙΩΝΗΣ: Τι; Πώς τον διαβάζεις;

ΠΑΠΠΑΣ: Έχει τη δική του ατζέντα, και αυτό το σημείο το δικό σου… Μαθαίνω για ποιον είναι, αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… Ότι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίζουν να είναι απόλυτοι. Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!

ΜΙΩΝΗΣ: Βγάζουν λεφτά;

ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για… βγάζουνε λεφτά!

ΜΙΩΝΗΣ: Ναι, ναι. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό.

ΠΑΠΠΑΣ: Μπράβο. Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εκεί δεν είναι… Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε. Κατάλαβες;

ΠΑΠΠΑΣ: Και τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα.

ΜΙΩΝΗΣ: Τι;

ΠΑΠΠΑΣ: Και τη Μαρέβα.

………………………………………………..

ΠΑΠΠΑΣ: Να πάει να τη δώσει… Δεν θα το κάνει ποτέ.

Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Η Επιτροπή μας, ωστόσο, στην παρούσα φάση βάσει της εντολής που έχει λάβει εστιάζει στις τυχόν ποινικές ευθύνες του κ.Παπαγγελόπουλου, τις οποίες επισημαίνει αναλυτικά κατωτέρω ανά υπόθεση, με την ελπίδα να μην επαναληφθούν από κανέναν που θα βρεθεί στην αντίστοιχη θέση στο μέλλον, διότι κατά τον Αγάθωνα, ο έχων την εξουσία οφείλει να κυβερνά με γνώμονα ότι κυβερνά ανθρώπους, ότι κυβερνά σύμφωνα με τους νόμους και ότι δεν κυβερνά για πάντα (Τον άρχοντα τριών δει μεμνησαι: πρώτον ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει, τρίτον ουκ αεί άρχει).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε και τις τρεις αρχές, συμπεριφέρθηκε σαν να μην κυβερνούσε ανθρώπους, κυβέρνησε αντίθετα στους νόμους και συμπεριφέρθηκε σαν να κυβερνούσε για πάντα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παραβίασε απλά τις ηθικές αρχές αλλά υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι παραβίασε και συγκεκριμένες ποινικές διατάξεις”.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr