Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα χριστουγεννιάτικα έλατα μετά τις γιορτές

0
140

Πρωτοποριακή δράση ανακύκλωσης των φυσικών ελάτων

Περισσότερα από 6.500 χριστουγεννιάτικα έλατα ανακύκλωσε την τελευταία τριετία ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού «φρέναρε» τη δράση, ο φορέας φιλοδοξεί το 2022 να σπάσει το ρεκόρ όλων των προηγούμενων ετών.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο επικεφαλής του φορέα, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, εξήγησε ότι «την πρώτη χρονιά συλλέχθηκαν περίπου 2.800 δέντρα και τη δεύτερη φτάσαμε στις 4.000». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε τον «μπροστάρη» της ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικων ελάτων, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη δράση πανελλαδικά, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους δήμους, από τον Ιανουάριο του 2019.

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Σκοπός της δράσης είναι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες των εορτών, «να μη μείνουν ούτε μια μέρα δίπλα στους κάδους», εξήγησε ο κ. Γεράνης, επισημαίνοντας ότι τα δέντρα αυτά θρυμματίζονται και τα υπολείμματά τους αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υποδειγματικό για μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα.

«Ξαναγυρνάμε σε αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Δικαιώνεται η λογική των προηγούμενων γενεών που δεν πετούσαν τίποτα στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πάει χαμένο, τα πάντα αξιοποιούνται», υπογράμμισε.

Έτσι, με σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ» και στοχεύοντας στη μετατροπή των ελάτων σε πέλετ, εδαφοβελτιωτικό υλικό, και μοριοσανίδες «συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική τη δράση, για να μην γίνουμε μάρτυρες θλιβερών εικόνων, με νεκρά χριστουγεννιάτικα δέντρα στοιβαγμένα έξω από τους κάδους σκουπιδιών». Μια τέτοια εικόνα «δεν μας ταιριάζει ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «ο δείκτης πολιτισμού μια χώρας φαίνεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της».

Ο στόχος του 2022

Η φετινή δράση με το διαχρονικό σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ» θα ξεκινήσει μετά τη γιορτή του Άι Γιάννη, οπότε και παραδοσιακά -σύμφωνα με το έθιμο- ξεκινά το ξεστόλισμα των δέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν την ενημέρωση των δημοτών τους για τις τοποθεσίες, όπου θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα που χρησιμοποίησαν στις εορτές. Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να «πιάσουν δουλειά» τα μηχανήματα, θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου του ΦΟΔΣΑ.

Τα χριστουγεννιάτικα έλατα, σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες που θα προκύψουν είτε μεταξύ τους, είτε με τον ΦΟΔΣΑ, είτε με κατάλληλους αναδόχους. Η διάθεση δε των θρυμματισμένων υπολειμμάτων, θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές -κατά κύριο λόγο αναδασωτέες- σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές.

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, όπως μοριοσανίδων, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Πρεμιέρα και για τον καφέ κάδο

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για το «ντεμπούτο» του καφέ κάδου στις γειτονιές από το 2022, μαζί με τον μπλε και τον πράσινο, εξέφρασε ο κ. Γεράνης, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτόν οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν οργανικά απόβλητα [φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα), αυγά (και τα τσόφλια), ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά, Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι, γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι), ξηρούς καρπούς και περιβλήματα, κουκούτσια ελιάς και κλαδιά, φύλλα, χώμα και γκαζόν κ.ά.).

«Με την τοποθέτηση του καφέ κάδου πανελλαδικά, το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα “σκουπίδια”, θα αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο», υπογράμμισε ο κ. Γεράνης και εξήγησε ότι το κομπόστ είναι πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα, και με τη χρήση του το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά. Έτσι, περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας και προστατεύεται ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπής μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων. Αναφερόμενος στη συμμετοχή των πολιτών στις περιβαλλοντικές δράσεις που προωθούνται, ο κ. Γεράνης σημείωσε: «με τους πολίτες έχουμε συνάψει μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει. Η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr