Πόσους followers έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί στα social media

0
61

Από τότε που τα social media μπήκαν στη ζωή μας ένας καινούργιος κόσμος δημιουργήθηκε. Αυτός της ψηφιακής πραγματικότητας. Πριν από μερικά χρόνια τα social media χρησιμοποιούνταν επί το πλείστον από άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία ήθελαν με αυτό τον τρόπο να έχουν μια άλλου είδους επικοινωνία με φίλους ενώ κάποιοι τα χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα για να κάνουν νέες γνωριμίες.

Η απήχηση που είχαν, κυρίως σε νέους ανθρώπους οδήγησε τους επικοινωνιολόγους των πολιτικών να στραφούν στα social media προκειμένου οι πολιτικοί να παιρνούν τα μηνύματά τους αλλά και να κερδίζουν και ψηφοφόρους. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος έφτιαξε το κόμμα των ΑΝΕΛ μέσα από το facebook αφού εκεί είχε μεγάλη πολιτική δραστηριότητα και κατάφερε να συγκοιβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που διαλύθηκε.

Τα social media θεωρούνται πλέον ως τα βασικά εκείνα εργαλεία που χρησιμοποιούν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί διεθνώς, σε μία προσπάθεια ανάδειξης των πολιτικών τους θέσεων. Και αυτό γιατί τα social media θεωρούνται τα δημοφιλέστερα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αριθμούν περισσότερους επισκέπτες, απ’ ότι για παράδειγμα η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Επομένως το target group που συμπεριλαμβάνεται στη κατηγορία αυτή είναι ιδιαιτέρως μεγάλο. Στο μοναδικό infographic του pagenews.gr μπορούμε να δούμε πως τα πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

FACEBOOK :

Όπως παρατηρούμε ο Αλέξης Τσίπρας εδώ διατηρεί τη πρωτιά. Λογικό θα έλεγε κάποιος καθώς η σελίδα του στο Facebook είναι περισσότερο παλιά, μιας και ‘’ανδρώθηκε’’ κυρίως το καλοκαίρι του 2012 όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

TWITTER :

  • Γιάννης Βαρουφάκης: 1.000.000 followers
  • Αλέξης Τσίπρας: 543.200 followers
  • Κυριάκος Μητσοτάκης:  256.400followers
  • Φώφη Γεννηματά:  38.600 followers
  • Κυριάκος Βελόπουλος:  22.200 followers

Η πρωτιά του Γιάνη Βαρουφάκη στο twitter είναι εντυπωσιακή. 1 εκατομμύριο άτομα τον ακολουθούν στο συγκεκριμένο μέσο. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

INSTAGRAM:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης:  240.000 ακόλουθοι
  • Αλέξης Τσίπρας: 86.900 ακόλουθοι
  • Φώφη Γεννηματά: 8.640 ακόλουθοι
  • Γιάνης Βαρουφάκης: 4119 ακόλουθοι

Αυτή τη στιγμή το Instagram αντιμετωπίζεται ως το νούμερο 1 social media παγκοσμίως και βλέπουμε ότι σε αυτό ο πρωθυπουργός έχει την πρωτιά με πάνω από 120.000 ακολούθους διαφορά από τον δεύτερο που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται να μην είναι αρκετά δραστήριοι στο instagram αφού δεν έχουν πλησιάσει ούτε τους πρώτους 10.000 ακολούθους, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν διαθέτει το συγκεκριμένο μέσο.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν διαθέτει κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Pagenews.gr