Πότε γιορτάζει ο Γιώργος για το 2023

0
35

Πότε πέφτει φέτος η ημέρα που γιορτάζει ο Γιώργος και η Γεωργία.

Αυτή η γιορτή είναι κινητή και δεν πέφτει κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, αλλά εξαρτάται πάντα από το πότε είναι κάθε μέσα στη χρονιά το Πάσχα.

Κανονικά, γιορτάζεται στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, άλλες φορές η γιορτή – επειδή είναι κινητή γιορτή – αλλάζει ημερομηνία ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.

Πότε, λοιπόν, τιμάται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου; Όπως αναφέραμε, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται κανονικά στις 23 Απριλίου, όχι όμως πάντα.

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Είναι μια μεγάλη γιορτή και επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, η γιορτή δεν γιορτάζεται πριν από την Ανάσταση του Χριστού.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, δηλαδή πριν ή και την ίδια μέρα με την Κυριακή του Πάσχα, τότε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αν όχι, τότε γιορτάζεται κανονικά στις 23 Απριλίου.

Έτσι, του Αγίου Γεωργίου πέφτει:

  • Για το 2023: 23 Απριλίου, δηλαδή φέτος πέφτει την κανονική ημερομηνία.
  • Για το 2024: 6 Μαΐου – αλλάζει η ημερομηνία της γιορτής λόγω του Πάσχα.
  • Για το 2025: 23 Απριλίου, δηλαδή πέφτει την κανονικά ημερομηνία εορτασμού.

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε γύρω στα 275 μ.Χ., δηλαδή την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας.

Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις δέκα ετών.

Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη.

Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις. Η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας.

Ο μύθος λέει ότι ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μην αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους – ένα κάθε μέρα – για να εξευμενίσουν το θηρίο.

Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με τη βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.

Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr