Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, οι καφετέριες

0
243

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, οι καφετέριες: Η ατζέντα της ειδικής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί περιλαμβάνει αρχικά την επιστροφή στα σχολεία, αλλά και την επαναλειτουργία καταστημάτων, κομμωτηρίων και καφετεριών. Όπως δήλωσε άλλωστε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση στο Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας:

«Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του Κράτους περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους. Αύριο θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία εισηγείται για κάποια από αυτά τα καίρια θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως παραδείγματος χάρη, η επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους, μεταξύ άλλων».

Ειδικότερα, σύμφωνα και με πληροφορίες από τον ΣΚΑΪ, μέχρι στιγμής προβλέπονται τα εξής: Επαναλειτουργία χώρων εστίασης (καφέ, μπαρ, ταβέρνες).

Εστιατόρια και καφετέριες

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα για τα μαγαζιά εστίασης, προβλέπεται ότι αυτά θα είναι ανοιχτά μετά τις 15 με 20 Μαΐου, αλλά μόνο με τραπεζοκαθίσματα έξω, με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και μάξιμουμ άτομα στα καταστήματα. Αναφορικά με τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητής και μικρά καταστήματα, αυτά ανοίγουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις 4 Μαΐου για να τονωθούν ψυχολογικά οι πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις, αυτές παραμένουν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πότε θα μπορούμε να μαζευτούμε ξανά σε σπίτια μεγάλες παρέες. Συναυλίες, μεγάλες συγκεντρώσεις είναι απίθανο να επιτραπούν με τα έως τώρα δεδομένα.

Οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες

Για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα) θα υπάρξει παράταση περιορισμών, όπως και παράταση βεβαιώσεων και SMS ίσως και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Θα διευρυνθούν οι λόγοι που θα περιλαμβάνονται στις έξι κατηγορίες που στέλνουμε και σήμερα μήνυμα.

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

Η πιο δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης. Πέραν των μέτρων ασφαλείας για τις μαζικές μετακινήσεις δύσκολη εξίσωση είναι και οι αερομεταφορές. Εξετάζεται πανευρωπαϊκά γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Στον τουρισμό θα πάμε σε πρώτη φάση στον εσωτερικό, Ιούνιο πιθανότατα θα «ανοίξει» με κανόνες για τα μάξιμουμ άτομα που θα γίνονται δεκτά στις οργανωμένες πλαζ και το νέο τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Σε δεύτερη φάση θα «ανοίξει» και ο εξωτερικός τουρισμός αφότου έχει γίνει προμήθεια αρκετών τεστ.

Τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου.

Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά. Ασφαλώς και οι δύο προτάσεις έχουν θετικά κι αρνητικά σημεία και γι’ αυτό θα μπουν στη ζυγαριά των ειδικών της υγείας και του Μαξίμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις.

Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Πηγή: Pagenews.gr