ΠΟΥ Κίνα: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Sinovac

0
287

O ΠΟΥ ενέκρινε την χρήση του εμβολίου που παράγει η Κίνα. Μάλιστα πρόσφατα ο ΠΟΥ εξέδωσε πόρισμα σχετικά με τα κινεζικά εμβόλια. Το πόρισμα αυτό κρίνει πως τα εμβόλια της Κίνας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό.

Πράσινο φως άναψε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επείγουσα χρήση του εμβόλιο Covid-19 της κινεζικής εταιρείας Sinovac.

Εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ

H απόφαση ανοίγει το δρόμο για χρήση του σκευάσματος στην εκστρατεία COVAX για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση μετά το αντίστοιχο σκεύασμα της Sinopharm.

Ο ΠΟΥ εξετάζει τώρα και ένα τρίτο κινεζικό εμβόλιο από την CanSino Biologics. Το εμβόλιο της Sinovac εγκρίθηκε για άτομα 18 ετών και άνω και χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων.

Η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου είναι σχετικά μικρή, μόλις 51%. Η Sinovac ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια δόσεις σε Κίνα και άλλες χώρες.

Στο 50% για την αποφυγή της μόλυνσης

Το εμβόλιο αυτό, που έχει βαπτίσει CoronaVac, είναι ένα από τα τέσσερα τα οποία έχουν λάβει άδεια χρήσης από την κινεζική κυβέρνηση. Σε κλινικές μελέτες οι οποίες διεξήχθησαν στη Βραζιλία, η αποτελεσματικότητά του προέκυψε πως κυμαίνεται περί το 50% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και στο 80% για την αποφυγή εκδήλωσης σοβαρών μορφών της COVID-19, που απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της η Sinovac διευκρίνισε ότι ολοκλήρωσε τη δημιουργία τρίτης αλυσίδας παραγωγής του εμβολίου. Ο κινεζικός όμιλος είναι πλέον σε θέση κατά συνέπεια να παράγει 2 δισεκ. δόσεις τον χρόνο, που αρκούν για τον εμβολιασμό ενός δισεκ. ανθρώπων.

Οι μεγάλοι αριθμοί παραγωγής της Sinovac

Η Sinovac σημείωσε ότι ήδη έχει παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος της σε πάνω από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Έχει εξασφαλίσει άδειες για τη διάθεση του σε πάνω από τριάντα χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν ότι τα εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm, άλλης κινεζικής φαρμακευτικής, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, όμως πρόσθεσαν πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού να συστήσουν τη χρήση τους.

Το πόρισμα του ΠΟΥ

Η αξιολόγηση αυτή έγινε από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό, η οποία συνεδρίασε από τις 22 ως τις 25 Μαρτίου. Στους εμπειρογνώμονες αυτούς έχει κυρίως ανατεθεί να διατυπώνουν συστάσεις όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Σε έγγραφο στο οποίο συνοψίζονται τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως αυτά τα δύο κινεζικά εμβόλια –για τα οποία έχει κατατεθεί στον ΠΟΥ αίτημα ομολογοποίησης– «κατέδειξαν την ασφάλεια και την καλή αποτελεσματικότητά τους κατά της Covid-19 όταν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα».

«Όμως λείπουν δεδομένα (…) όσον αφορά τους ηλικιωμένους και αυτούς που πάσχουν από άλλες νόσους», συμπλήρωσαν πάντως. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ προσθέτουν: αφού υιοθετηθούν αυτά τα δύο εμβόλια, «θα είναι απαραίτητες μελέτες (όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους) για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά τους σ’ αυτούς τους υποπληθυσμούς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr