ΠΟΥ κορωνοϊός: Χτυπάει «καμπανάκι» – Ο κόσμος εισήλθε σε επικίνδυνη φάση

0
41

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χτυπά για άλλη μια φορά το «καμπανάκι» του κινδύνου αφού τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η πανδημία επιταχύνεται και ότι ο κόσμος εισήλθε επικίνδυνη φάση. Τα 150.000 νέα κρούσματα της Πέμπτης αποτελούν την υψηλότερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί έως τώρα, δήλωσε ο ΠΟΥ σήμερα, Παρασκευή. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Αμερική, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μια νέα και επικίνδυνη φάση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε ενημέρωση από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι».

Περισσότεροι από 8,53 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως και 453.834 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, του οποίου η ηγεσία του ΠΟΥ έχει επικριθεί έντονα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προέτρεψε τους ανθρώπους να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και την «ακραία επαγρύπνηση». Εκτός από την Αμερική, ένας μεγάλος αριθμός νέων περιπτώσεων προερχόταν από τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

SOS για τη Βραζιλία

Ο ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν επέστησε την προσοχή στην κατάσταση στη Βραζιλία, όπου είπε ότι υπήρχαν 1.230 επιπλέον θάνατοι COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. Περίπου 12 τοις εκατό των λοιμώξεων στη Βραζιλία αφορούσαν εργαζομένους στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε, επαινώντας τη γενναιότητά τους. Η Βραζιλία τα χειρότερα νούμερα στον κόσμο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με 978.142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 47.748 θανάτους.

«Συνεχίστε να τηρείτε αποστάσεις από τους άλλους. Μείνετε σπίτι αν αισθάνεστε άρρωστοι. Συνεχίστε να καλύπτετε στόμα και μύτη όταν βήχετε, φορέστε μάσκα όπου είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα χέρια σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΟΥ. «Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να επικεντρωθούν στα βασικά: βρείτε, απομονώστε, κάνετε έλεγχο και αντιμετωπίστε κάθε περίπτωση. Εντοπίστε και βάλτε σε καραντίνα κάθε επαφή», πρόσθεσε.

Τι γίνεται με το πολυαναμενόμενο εμβόλιο

Με πολλές χώρες να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ενώ παράλληλα φοβούνται ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, ο Ράιαν προτρέπει για μια σταδιακή και επιστημονική προσέγγιση. «Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει προσεκτικά, βήμα-βήμα και πρέπει να καθοδηγείται από τα δεδομένα», είπε. «Εάν δεν ξέρουμε πού είναι, πιθανότατα ο ιός θα μας εκπλήξει».

Ο Ράιαν είπε ότι η αναβίωση νέων εστιών δεν σημαίνει απαραίτητα ένα δεύτερο κύμα, ενώ οι «δεύτερες κορυφώσεις» είναι επίσης πιθανό να συμβούν στη διάρκεια ενός κύματος της επιδημίας. Ο ειδικός έκτακτης ανάγκης επαίνεσε τη Γερμανία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για τον χειρισμό της πανδημίας. Ενώ διάφορες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο για να βρεθούν φάρμακα και ένα εμβόλιο για τον COVID-19, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι θα απαιτηθούν δοκιμές μεγάλης κλίμακας με προσεκτική παρακολούθηση των παρενεργειών. «Αν και δεν είναι αδύνατο να βρεθεί ένα εμβόλιο… θα είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι», είπε ο πρόεδρος του ΠΟΥ.

Ο κορωνοϊός πλήττει τη Φλόριντα

Η Φλόριντα «έσπασε» το προηγούμενο ρεκόρ της για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν σε μια ημέρα, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μετάβαση της πολιτείας στη δεύτερη φάση του σχεδίου επανέναρξης. Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα ανάφερε επιπλέον 3.822 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, Παρασκευή, ανεβάζοντας το σύνολο της πολιτείας σε τουλάχιστον 89.748 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Μαρτίου. Οι αριθμοί της Παρασκευής σηματοδοτούν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μία ημέρα που έχει καταγράψει η πολιτεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr