ΠΟΥ – Κορωνοϊός: Όχι στην πρόωρη χαλάρωση των μέτρων

0
70

Το κατά πόσο αυξάνεται ή μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και αλλά και των θανάτων από τον κορωνοϊό είναι η ένδειξη σε πολλές χώρες για το εάν θα χαλαρώσουν ή όχι τα όποια μέτρα έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του φονικού covid-19.

Έρχεται όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και προειδοποιεί ότι η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του κορωνοιού θα πρέπει να εξεταστεί πάρα πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις γιατί ελοχεύει σοβαρός κίνδυνος «φονικής επανεμφάνισης» της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ικανοποιημένος που ο «φίλος του», όπως τον αποκάλεσε, δεν νοσηλεύεται πλέον στην εντατική και του ευχήθηκε τα καλύτερα.

Πηγή: Pagenews.gr