Προανακριτική Παπαγγελόπουλος: Σήμερα το πόρισμα για τον πρώην υπουργό

0
51

Γνωστό θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, το πόρισμα της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Συγκεκριμένα, για τις 11:30 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διερεύνηση αδικημάτων που έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το πόρισμά της και να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής για να ορίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε από την Προανακριτική Επιτροπή τα πορίσματα των αντεισαγγελέων Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη για τους εισαγγελείς διαφθοράς και τους χειρισμούς τους στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Επίσης, ο ίδιος ζήτησε να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξεταστεί χωρίς όρκο, «δεδομένου ότι έχουν προκύψει νέα, σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της αθωότητάς του και την ανεύρεση της αλήθειας».

«Η ικανοποίηση των αιτημάτων του αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής, σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις αρχές της ΕΣΔΑ και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία» και κυρίως ότι «η απόρριψη και των αιτημάτων του αυτών, θα αποτελέσει άλλη μια κραυγαλέα παρανομία σε βάρος του, άλλη μια ατράνταχτη απόδειξη τα εκδικητικής πολιτικής δίωξης σε βάρος του» δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην αίτησή του ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει ότι η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ των Αρχών των ΗΠΑ και της Novartis, «σχετικά με αξιόποινες πράξεις διαφθοράς που διέπραξε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού η Novartis», όσο και η δικογραφία για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, είναι πολύ σημαντικά έγγραφα και κρίσιμα για τη διερεύνηση των «δήθεν αδικημάτων» για τα οποία κατηγορείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εγκαλείται για τα παρακάτω αδικήματα:

  • ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος
  • ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος
  • παράβαση καθήκοντος
  • παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση
  • απόπειρα εκβίασης
  • δωροληψία υπαλλήλου
  • σύσταση συμμορίας
  • εγκληματική οργάνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr