Πρόεδρος Λευκορωσίας: Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα θα είναι παράγοντας αποτροπής σε ενδεχόμενη επίθεση

0
46

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Τρίτη πως «η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα χρησιμεύσει ως παράγοντας αποτροπής απέναντι σε έναν πιθανό επιτιθέμενο και πως δεν θα πρέπει να υπάρξει δισταγμός για τη χρησιμοποίησή τους αν χρειαστεί».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Τρίτη πως «η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα χρησιμεύσει ως παράγοντας αποτροπής απέναντι σε έναν πιθανό επιτιθέμενο και πως δεν θα πρέπει να υπάρξει δισταγμός για τη χρησιμοποίησή τους αν χρειαστεί».

Τις δηλώσεις του μετέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7 – 8 Ιουλίου μόλις είναι έτοιμες οι ειδικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, δήλωσε την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πούτιν: Θα αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία τον Ιούλιο

Την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, μετά τις 7 με 8 Ιουλίου, καθώς τότε θα είναι έτοιμες οι ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο στο Σότσι.

«Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», είπε ο Πούτιν στον Λουκασένκο όταν συζήτησαν την προγραμματισμένη πυρηνική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο «η προετοιμασία των σχετικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται στις 7-8 Ιουλίου και θα ξεκινήσουμε αμέσως δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη κατάλληλων τύπων όπλων στην επικράτειά σας», με τον Λουκασένκο να απαντάει «Ευχαριστώ, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς».

Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο αποφασίζει να μεταφέρει πυρηνικά όπλα εκτός Ρωσίας, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Πάνω από 15 μήνες, μετά τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους τροφοδοτούν με όπλα στην Ουκρανία ως μέρος ενός διευρυνόμενου πολέμου με στόχο να γονατίσουν τη Ρωσία.

Ήδη από τις 25 Μαρτίου ο Πούτιν ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι ήθελε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια προφανής προειδοποίηση προς τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

«Η συλλογική Δύση διεξάγει ουσιαστικά έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των χωρών μας», δήλωνε ο υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού, σε προ ημερών συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του στο Μινσκ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Η Δύση», σύμφωνα με τον Σοϊγκού, «κάνει ό,τι μπορεί για να παρατείνει και να κλιμακώσει την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στα τέλη Μαΐου δήλωνε πως τακτικά πυρηνικά όπλα βρίσκονται ήδη εν κινήσει σύμφωνα με την εντολή που υπογράφηκε από τον Πούτιν, αν και δεν είχε  επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο.

«Η κίνηση των πυρηνικών όπλων έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Λουκασένκο σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες πρώην σοβιετικών χωρών. Ερωτηθείς αν τα όπλα βρίσκονται ήδη στη Λευκορωσία, ανέφερε: «Πιθανόν. Όταν επιστρέψω θα το ελέγξω».

Ο Σοϊγκού δήλωσε πως τα έγγραφα που υπέγραψε στο Μινσκ αφορούν τη διαδικασία αποθήκευσης των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία, που διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και έχει παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας έναντι μιας επιθετικής Δύσης.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρία μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Στη Ρωσία θα παραμείνει ο έλεγχος των όπλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr