Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ξεκίνησε η εγκατάσταση δικαιούχων με καταβολή ενοικίου από το κράτος

0
57

Εγκαταστάθηκε στο νέο της σπίτι η πρώτη οικογένεια δικαιούχων που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Εγκαταστάθηκε στο νέο της σπίτι η πρώτη οικογένεια δικαιούχων που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία θα διαμένει σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι, που είναι ένας από τους πρώτους δήμους στους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος και η εγκατάσταση των δικαιούχων.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Στόχος, σε αυτήν τη φάση, είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Μέσω του προγράμματος, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ενοίκιο που εισέπρατταν, μέσω του «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022, καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών καλούνται από τους δήμους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Κάλυψη», προκειμένου τα διαθέσιμα σπίτια να διατεθούν στους δικαιούχους, που θα κληθούν επίσης να υποβάλουν αιτήσεις στους δήμους.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

– Έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 δήμοι από όλη τη χώρα, (στους οποίους περιλαμβάνονται οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης).

– Έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τέσσερις δήμους (Νεάπολης Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων και Τρίπολης). Άλλες τρεις συμβάσεις έχουν σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και 10 βρίσκονται σε στάδιο υπογραφής. Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια, θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους υπόλοιπους δήμους, που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

– Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων και υπάρχουν 685 διαθέσιμα διαμερίσματα που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Μετά το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, για το οποίο ξεκίνησε ήδη η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες, σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή και του προγράμματος “Κάλυψη”, που εξασφαλίζει δωρεάν στέγαση σε ευάλωτους νέους με μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών. Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους γίνεται πράξη με συγκεκριμένες δράσεις, που στηρίζουν πρώτα από όλα τους νέους, αλλά και τους ευάλωτους. Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του συνόλου των δράσεων που θεσπίστηκαν με τον νόμο 5006/2022, προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων ωφελούνται περισσότεροι από 137.000 πολίτες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr