Προσλήψεις στο Δημόσιο: Οι ανατροπές έρχονται ταχύτατα – Το σχέδιο της κυβέρνησης

0
41

Ανατροπές στο Δημόσιο έρχονται σε δύο δόσεις με νέες διαδικασίες τόσο για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ όσο και για τον τρόπο επιλογής των στελεχών στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Οι άξονες της διπλής παρέμβασης τέθηκαν στο τραπέζι του Μαξίμου στην πρόσφατη τηλεσυνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με πρόθεση της κυβέρνησης να «κλειδώσει» το νέο ΑΣΕΠ τον Οκτώβριο και νωρίτερα εντός του Σεπτεμβρίου  δηλαδή, να ψηφιστούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά με την εμβληματική,όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών, μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ (του νόμου 2190/ 1994), προδιαγράφονται πέντε μεγάλες αλλαγές: ένας διαγωνισμός ετησίως για το σύνολο των προσλήψεων, οριστικό τέλος σε ειδικές μοριοδοτήσεις, υποχρεωτική γραπτή διαγωνιστική διαδικασία για όλους, καθιέρωση τεστ προσωπικότητας και ηλεκτρονική πλατφόρμα για γρήγορα αποτελέσματα.

Κατά το τηλεΥπουργικό, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εισηγήθηκε την υιοθέτηση του θεσμικού πλαισίου που στοχεύει σε ενδυνάμωση της Αρχής και επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού. Όπως σημείωναν στα «ΝΕΑ»,άνθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών, ο νόμος 2190/1994 έμενε ως επί το πλείστον στα τυπικά προσόντα, χωρίς στην πραγματικότητα να βάζει κριτήρια που να προάγουν  την ικανότητα του υποψηφίου για την προκηρυσσόμενη θέση. Αυτό είχε πολύ συχνά ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να μπλέκουν σε… κυνήγι τυπικών προσόντων και πτυχίων, ενώ οι ίδιες πηγές σχολίαζαν και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις με τον ισχύοντα νόμο.

Έτσι εντός του φθινοπώρου το υπουργείο καταργεί τις ειδικές μοριοδοτήσεις κα φέρνει υποχρεωτική γραπτή διαγωνιστική διαδικασία για το σύνολο των προσλήψεων τακτικού προσωπικού . Θα πρόκειται για γραπτές δοκιμασίες γνώσεων , δεξιοτήτων και προσωπικότητας μέσω του συστήματος των πολλαπλών επιλογών. «Ο υποψήφιος θα εξετάζεται σε επίπεδο γνωστικού επιπέδου σε επίπεδο δεξιοτήτων , στη δυνατότητα  για παράδειγμα αναλυτικής σκέψης ή επίλυσης προβλημάτων ενώ θα γίνεται και ένα τεστ προσωπικότητας  που θα σκιαγραφεί το συμπεριφορικό υπόβαθρο του υποψηφίου », επεσήμαναν αρμόδιες πηγές.

Στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνεται και και το γεγονός ότι θα προκηρύσσεται πλέον ένας διαγωνισμός τον χρόνο, περιλαμβάνοντας όλες τις προσλήψεις, διαδικασία που θα βασίζεται στην καταγραφή των αναγκών κάθε Μάιο από τους φορείς του Δημοσίου και στην εγκριτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάθε Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζουν,από το αρμόδιο υπουργείο  σύμφωνα με τα«ΝΕΑ»  αναμένεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα , μέσω της οποίας το ΑΣΕΠ θα ελέγχει ταχύτερα τις ενστάσεις των υποψηφίων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επιπλέον ενίσχυση της Αρχής με προσωπικό και συμβούλους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr