Προστασία πρώτης κατοικίας: Επιδότηση δόσης δανείου μέχρι και 90%

0
58

Προστασία πρώτης κατοικίας: Το μέτρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό θα υπάρχει μέχρι το τέλος του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που υπάρχει και θα αποσαφηνιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει τρία στάδια, προφανώς τρία τρίμηνα. Η επιδότηση της δόσης θα είναι κλιμακωτή και ξεκινάει από ψηλά και φθίνοντας εν συνεχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση της δόσης μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις, στο πρώτο 3μηνο θα φτάνει και το 90% για δανειολήπτες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιά από την πανδημία. Το σύστημα θα προβλέπει μείωση της επιδότησης τα επόμενα 3μηνα. Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν που η κυβέρνηση επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες. Αυτούς δηλαδή που μέχρι π.χ. τον Φεβρουάριο εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους και εν συνεχεία τους έπληξε η πανδημία και απώλεσαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, είτε είναι επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή εργαζόμενοι.

Με το παραπάνω πλαίσιο, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Από το νέο πλαίσιο, εξαιρούνται εκείνοι που δεν έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση. Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 90 χιλιάδες δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του νέου πλαισίου, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους με εξασφάλιση κρατικής επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης.

Οι δανειστές αντέδρασαν αλλά τελικά συμφώνησαν

Οι δανειστές έδωσαν την έγκριση στο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρι να γίνει αυτό όμως υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και περισσότερο για το σκέλος των κόκκινων δανείων που είχαν δημιουργηθεί το 2018 πολύ πριν την κρίση του κορωνοϊού.

Ο συγκεκριμένος νόμος, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, έχει αποτύχει, αφού μόλις 500 άνθρωποι έχουν ρυθμίσει το δάνειό τους και κάτι περισσότερο από 3.000 έχουν εκφράσει την πρόθεση να το ρυθμίσουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του νόμου ανέρχονται στους 90.000 και όμως ελάχιστοι όπως αποδεικνύεται ενδιαφέρθηκαν.

Οι δανειστές δεν ήθελαν να ανάψουν το πράσινο φως για την εν λόγω παράταση. Όμως πείστηκαν από την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι εν τοις πράγμασι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν, είτε γιατί τα δικαστήρια είναι κλειστά, είτε γιατί οι τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να προβούν σε τέτοιες ενέργειες εν μέσω πανδημίας, αλλά ούτε και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν να υπάρξουν επιτυχείς πλειστηριασμοί.

Πηγή: Pagenews.gr